Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Фотовиставка з назвою «Село у відрогах Холодного Яру» відкрилася на Водохреще, 19 січня 2022 року в обласному краєзнавчому музеї, органічно поєднавшись із цим життєстверджуючим святом. В її експозиції вміщено унікальні світлини сільського фотографа із села Грушківка колишнього Кам'янського району Івана Антоновича Литвина (1924–1987).

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Більш як 5000 унікальних знімків 50-70-х років свого діда Івана Литвина віднайшов його онук - Солодовніков Ігор, який працює завідувачем відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС, є фахівцем з проведення мистецтвознавчих досліджень. Ним були опубліковані ряд наукових статей з дослідження творчості фотохудожника Івана Литвина та проведена масштабна робота по скануванню негативів з метою збереження для нащадків безцінної спадщини свого діда.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Фотограф у 1950-х і наступних роках фотоапаратом «Зоркий-2» знімав повсякденне життя своїх односельчан – весілля, дні народження, похорони, трудові будні, дозвілля у селі Грушківка.

Включені до виставки фотографії Івана Литвина створюють неповторний та реалістичний образ часу одного із переломних періодів української історії кінця 50-70-х років. Зроблені на високому художньому рівні знімки зберегли обличчя українських селян та ще живі на той час народні традиції, які не потрапили в об’єктив офіційних фотографів. Зокрема, фотографу вдалося зафіксувати різноманітність народних весільних обрядів у їх живому і неповторному виконанні. Ці фото складають найбільшу частину в архіві фотографа.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Експозиція виставки вміщує фотографії, у яких сільський фотограф поетично і лірично передав живі й відкриті образи простих сільських людей, життя і долі яких дуже рідко потрапляють в поле зору офіційних дослідників.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Зі світлин постає реальне повоєнне українське село і повсякдення селян доби хрущовської «відлиги». Глядач дізнається як насправді вони жили, в що одягалися, як працювали в колгоспі, проводили будні і свята. Автор зумів показати особливі риси своїх односельчан та передати їхню щирість і справжність, які завдяки збереженим світлинам дійшли до сучасників.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Відкрита фотовиставка містить лише незначну кількість світлин талановитого сільського фотомайстра, які передають неповторну і правдиву картину українського села.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

На відкритті виставки виступили директор обласного краєзнавчого музею Ірина Собко, багаторічний голова (а нині – перший заступник голови) обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Василь Мельниченко, онук І.А. Литвина Ігор Солодовніков, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Валентин Лазуренко, директор наукової бібліотеки ЧНУ імені Богдана Хмельницького Григорій Голиш.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Виступаючі відзначали важливість використання фотосвітлин у висвітленні і популяризації історії рідного краю, що особливо потрібно для молодого покоління, яке живе у сучасному інформаційному суспільстві. Йшла мова про необхідність розширення форм такої роботи у зв'язку із 70-річчям утворення Черкаської області.

Відкрилася фотовиставка унікальних ретросвітлин

Організатори виставки і присутні на ній висловили вдячність Ігорю Солодовнікову за збереження спадщини свого діда та участь у підготовці виставки.

Виставка підготовлена обласною організацією НСКУ в рамках обласної програми підтримки діяльності осередків національних творчих спілок Черкаської області на 2017–2021 рр.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter