Скімінг – небезпека на банкоматах

Можлива ситуація коли Вам терміново необхідно зняти готівку, бачите в провулку банкомат яким Ви ще жодного разу не користувались, знімаєте готівку. Через деякий час отримуєте повідомлення, що хтось з Вашої картки теж знімає гроші.

Ви телефонуєте в банк, блокуєте карту, але гроші вже зняті. Чи повернуть їх чи ні - залежить від банку. Доведеться розбиратися і витрачати час.

Такий вид шахрайства називається – скімінг. Принцип скімінгу полягає у застосуванні додаткових пристроїв на банкоматі, з метою отримати дані карти, після чого шахраї виготовляють дублікат пластикової картки та викрадають гроші з рахунку клієнта будь якого банку.

В такий ситуації небезпека крилася саме у банкоматі.

Щоб дістати вміст карти, шахраям потрібно скопіювати дві речі: магнітну смугу на карті і пін-код. Для цього у них в арсеналі три пристрої.

Скімер. Це саморобний зчитувач магнітної стрічки. Шахраї прикріплюють його до картоприймачу банкомату. Іноді скімер маскують так добре, що навіть співробітник банку може не одразу розпізнати його.

Скімінг – небезпека на банкоматах

Приховані камери. Шахраї кріплять їх на банкомат або ховають десь поруч. Мініатюрна камера направлена на клавіатуру банкомату і записує, як клієнти вводять пін-код. Відрізнити камеру непросто, адже їх ставить і служба безпеки банку.

Скімінг – небезпека на банкоматах

Накладна клавіатура. Шахраї встановлюють на банкомат підроблену клавіатуру поверх оригінальної. Підробка запам'ятовує все, що ви набираєте, та передає натискання на справжні клавіші. Банкомат реагує на натискання, як зазвичай, тому підміну помітити складно. Потім злочинці забирають накладку, розшифровують запис і дізнаються пін-код.

Скімінг – небезпека на банкоматах

Як зрозуміти, що банкомат небезпечний?

Перед тим, як вставити карту, огляньте банкомат. Шукайте підозрілі ознаки.

Накладки на картоприймач. Якщо на банкоматі встановлений скімер, то карта спочатку проходить через спеціальний зчитувач, а потім потрапляє в звичайний картоприймач. Подивіться, чи немає такої накладки на щілини, в яку вставляється карта:

Якщо на банкоматі встановлена антискімінгова накладка (напівпрозорий отвір з пластику), спробуйте поворушити її або повернути. Справжня буде намертво прикріплена до банкомату. Підроблена накладка відходить і хитається.

Зазвичай шахраї монтують шпигунські пристрої на кілька годин, тому що бояться перевірок інспекторів. Тому вони використовують прості способи кріплення: скотч, клей тощо.

Найчастіше шахраї залишають сліди: щілини, клейові патьоки (плями) та відколи. Краще не використовувати банкомат, картоприймач якого виглядає так, ніби хтось колупав його викруткою або облив клеєм.

Не соромтеся вивчити поверхню банкомату. Зазвичай фальшиві частини тримаються погано.

З скіменгом можна ніколи не зіткнутися, якщо використовувати знайомі банкомати. Намагатися знімати гроші в одному банкоматі. Ідеально, якщо ви запам'ятаєте, як він виглядає (особливо клавіатуру і картоприймач).

Не користуватися банкоматами в темних місцях. Навіть якщо банкомат знаходиться в приміщенні, але в темному місці - це повинно насторожити. Адже можна не помітити підозрілих деталей. Якщо вибору немає, включіть ліхтарик на телефоні та огляньте банкомат.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter