Обережно - шахраї! (частина 2)

Працівники відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС попередньо 08.06.2021 торкалися теми шахрайств у банківській сфері. Де зосередили свою увагу на основних методах шахрайств таких як Вішінг та Скіммінг. Сьогодні ж ми розглянемо основні методи шахраїв і як необхідно діяти, щоб не стати жертвою шахрайських дій пов’язаних з Фішінгом та «Допомогою» в оформленні кредиту.

Фішінг

Як це виглядає: фішинг - це вид інтернет-шахрайства, застосовуваний з метою отримання доступу до персональних даних користувачів: реквізитами платіжних карт, логінів і паролів, облікових записів.

Перша мета шахраїв - привернути увагу користувача на фішинговий сайт. Найчастіше ви отримуєте лист з посиланням поштою або в соціальних мережах. Такі сайти можуть бути дуже схожі на офіційні сторінки бренду, але насправді - це сайти-підробки. Якщо ви робите покупку на такому ресурсі і вводите дані карти - шахраї можуть скористатися ними і вкрасти кошти з вашої картки.

Що робити:
  • уважно перевіряйте URL-адресу сайту. Доменні імена фішингових порталів незначно відрізняються від справжніх сайтів;
  • по можливості використовуйте безпечне https-з'єднання. Протокол http не забезпечує належної надійності Інтернет-ресурсу;
  • будьте обережні при роботі з листами, які містять в собі файли або посилання;
  • при отриманні підозрілого листа від знайомого відправника зв'яжіться з ним будь яким альтернативним способом;
  • не використовуйте відкриті Wi-Fi мережі при роботі з фінансовими сервісами Інтернет-банку або Мобільного додатку;
  • встановіть і регулярно оновлюйте антивірусне ПЗ на всіх пристроях (комп'ютер, планшет, телефон і т.п.).
«Допомога» в оформленні кредиту

Як це виглядає: в соціальних мережах нерідко можна зустріти пропозиції стосовно допомоги в оформленні та отриманні кредиту. Наприклад, шахрай може представитися співробітником банку, у якого є можливість «поправити» систему так, щоб вона вас схвалила як отримувача кредиту. Надалі шахраї виманюють паспортні дані, номер мобільного телефону і код з SMS-повідомлення. На ім'я фізичної особи оформляється онлайн-кредит, проте грошові кошти йому не передаються - шахраї використовують їх на свій розсуд.

Крім того, існує безліч організацій, які виступають посередниками між банком і клієнтом (кредитні брокери). Вони пропонують свої послуги використовуючи при цьому глобальну мережу Інтернеті: допомога в оформленні кредиту, підбір оптимального кредитного продукту і т.п. Такі компанії розраховують на відсоток від суми оформленого вами кредиту, що безпосередньо буде вказано в договорі. Головне, в разі використання такої послуги відрізнити легальних брокерів від недобросовісних, так званих «чорних» брокерів, які використовують нечесні, і навіть протиправні методи. Навіть в разі відмови за заявкою від банку, такі «фахівці» повертати гроші за свої послуги не будуть, так як в підписаному вами договорі буде зазначено, що ви платите за «інформаційні» послуги.

Що робити: звертатися за кредитом лише особисто в банківську установу. Як правило банк не співпрацює з кредитними брокерами. Всі відомості про кредитні продукти, умови і порядок їх оформлення вказані на офіційному сайті тої чи іншої банківської установи.

Обережно - шахраї! (частина 2)
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter