Культурні цінності. Заборона їх перевезення за межі держави

Останнім часом, з метою отримання значних прибутків, громадяни нашої держави скуповують старовинні та антикварні речі і переправляють їх за межі держави різними шляхами. Такі предмети мають культурну цінність для нашої держави та належать до великої спадщини стародавніх культур.

В більшості випадків здійснюється поштове відправлення, та є і такі випадки, коли громадяни вивозять культурні цінності маскуючи їх та приховуючи серед особистих речей. Розрахунок від закордонних колекціонерів отримують шляхом грошових переказів міжнародних платежів на свій рахунок з рахунків фізичних осіб.

Так, нещодавно громадянин нашої держави, житель Черкаської області, мав намір налагодити незаконне переправлення за кордон культурних цінностей для продажу. Своїх клієнтів він підшуковував через профільні інтернет-форуми. Товар замовники мали отримувати через сервіси міжнародного поштового зв’язку.

Працівники правоохоронних органів попередили контрабанду до Євросоюзу 50 предметів старовини, перехопили відправлення з археологічними знахідками, які контрабандист планував продати зарубіжному покупцеві за 1000 євро.

Під час проведення огляду слідчими, у поштовому відправленні, було виявлено упакування, де знаходилися монети у вигляді дельфінів, старовинні сокири, елементи кінської збруї, упряжі, застібки, наконечники стріл та інші предмети археології. Виявлені речі за своїми ознаками могли відноситися до предметів, що мають культурну цінність.

Культурні цінності. Заборона їх перевезення за межі держави

Інший приклад, коли на початку року, особа із числа мешканців м. Львова намагалася здійснити переміщення культурних цінностей через митний кордон України до Російської Федерації та країн Західної Європи з приховуванням від митного контролю. У відправленні містилися рідкісні археологічні знахідки, що мали ознаки історичної та культурної цінності та не підлягали вивезенню за кордон без отримання відповідного дозволу Міністерства культури України.

Культурні цінності. Заборона їх перевезення за межі держави

Для встановлення належності вилучених речей до культурних цінностей вказані предмети, відповідними правоохоронними органами направляються до Черкаського НДЕКЦ для проведення мистецтвознавчого дослідження на предмет їх причетності до культурних цінностей.

Затримані речі (стародавні монети та фібули) виявилися такими, що становлять культурну цінність.

Культурні цінності. Заборона їх перевезення за межі держави

Одним із основних питань, які вирішує мистецтвознавча експертиза, - питання встановлення культурної цінності досліджуваних предметів. Експерти-мистецтвознавці Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС проводять відповідні експертні дослідження широкого кола об’єктів, зокрема це: твори мистецтва, а саме образотворчого (живопис, скульптура, графіка) та декоративно-прикладного (професійного і народного), предмети антикваріату та колекціонування, кіно- та відеопродукція, фотоматеріали, які мають чи можуть мати культурну, історичну, наукову, художню цінність та підлягають збереженню.

Культурні цінності. Заборона їх перевезення за межі держави

Далеко не всі з вищеперелічених категорій предметів мистецтва мають культурне значення та відносяться до культурних цінностей. А які ж тоді критерії, що дозволяють віднести той чи інший предмет до таких цінностей?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», культурні цінності – це об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України, а саме:

  • оригінальні художні твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтажі з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва;
  • предмети, пов'язані з історичними подіями, розвитком суспільства та держави, історією науки і культури, а також такі, що стосуються життя та діяльності видатних діячів держави, політичних партій, громадських і релігійних організацій, науки, культури та мистецтва;
  • предмети музейного значення, знайденi пiд час археологiчних розкопок;
  • складовi частини та фрагменти архiтектурних, iсторичних, художнiх пам'яток i пам'яток монументального мистецтва;
  • старовиннi книги та iншi видання, що становлять iсторичну, художню, наукову та лiтературну цiннiсть, окремо чи в колекцiї;
  • манускрипти та iнкунабули, стародруки, архiвнi документи, включаючи кiно-, фото- i фонодокументи, окремо чи в колекцiї;
  • унiкальнi та рiдкiснi музичнi iнструменти;
  • рiзноманiтнi види зброї, що має художню, iсторичну, етнографiчну та наукову цiннiсть;
  • рiдкiснi поштовi марки, iншi фiлателiстичнi матерiали, окремо чи в колекцiї;
  • рiдкiснi монети, ордени, медалi, печатки та iншi предмети колекцiонування;

Слід зазначити, що існують також і родинні цінності, які теж можуть відноситися до культурних, тому родиннi цiнностi - це культурнi цiнностi, що мають характер особистих або родинних предметів.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертом відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном 317-333.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter