Значення мистецтвознавчих досліджень у справі збереження культурних цінностей

Експертиза творів мистецтва є важливою складовою у справі збереження культурних цінностей України. Сьогодні, предмети мистецтва та антикваріату не тільки викликають зацікавленість у любителів мистецтва та колекціонерів, а часто стають об’єктами злочинів. Культурні цінності являються матеріальним активом, на який постійно зростає інтерес та інвестиції сучасного артринку. На Інтернет-аукціонах з’являються унікальні речі, які мають культурну цінність для нашої держави та належать до великої спадщини стародавніх культур, потім такі речі контрабандою перетинають кордон України.

Значення мистецтвознавчих досліджень у справі збереження культурних цінностей

У Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центі МВС України групою експертів-мистецтвознавців проведено ряд вкрай важливих експертних досліджень, які були призначені Службою безпеки України у справах про контрабанду. Найчастіше, за допомогою мистецтвознавчої експертизи, вдається розкрити кримінальне правопорушення, викрити злочинця, встановити об’єктивні обставини у справі.

Так, останнім часом, на території Черкаської області, невідомі «копачі» протягом багатьох років розкопували могили стародавніх культур, а речі, які вони знаходили, переправляли за кордон та продавали на Інтернет-аукціонах. Правоохоронцям вдалося запобігти незаконному вивезенню культурних цінностей за межі нашої державі.

Вилучені речі, а їх виявилася значна кількість, близько двохсот предметів старовини, були направлені до Черкаського НДЕКЦ МВС для проведення мистецтвознавчої експертизи, з метою встановлення їх належності до культурних цінностей.

Значення мистецтвознавчих досліджень у справі збереження культурних цінностей

Експертами – мистецтвознавцями було встановлено, що предмети являються унікальними та відносяться до культових, обрядових, побутових та військових предметів і декоративних прикрас, що належали давній скіфській культурі V - ІІІ в. до н. е., Черняхівській культурі ІІ – IV ст. н.е., Пеньківській культурі VI-VII в. н.е. та Салтово-Маяцькій культурі VIII – X в. до н.е. Майже всі старовинні речі виявилися пам’ятками археології, що мають культурну цінність для нашої держави.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter