Ваш домашній Wi-Fi у зоні ризику!

Недоліки в налаштуванні безпеки домашньої мережі Wi-Fi дає шахраям можливість отримати доступ майже до всіх «девайсів», які під’єднані до неї, наприклад: ноутбук, персональний комп’ютер, мобільний телефон, планшет, телевізор, телевізійна приставка тощо. Саме незначні недоліки в налаштуваннях безпеки можуть стати причиною безлічі проблем – витоку персональних даних, банківських рахунків чи кредитних карток, або ж взагалі проникненням шкідливого програмного забезпечення на Ваші пристрої.

Коли справа доходить до захисту від зловмисників та безпеки Ваших даних варто не нехтувати наступними рекомендаціями:

  1. Змініть стандартні ім’я та пароль адміністратора, за допомогою якого здійснюється налаштування роутера (маршрутизатора). В більшості бездротових маршрутизаторів попередньо встановлені ім’я та пароль адміністратора за замовчуванням, які не є серйозною перешкодою для шахраїв, особливо якщо вони знають виробника приладу.
  2. Змініть назву мережі Wi-Fi (SSID) за замовчуванням на назву, яка не містить даних, що можуть зацікавити зловмисників. Наприклад гарною назвою мережі буде ім’я домашнього улюбленця чи улюбленої страви.
  3. Приховайте назву мережі (SSID Broadcast). Рекомендується взагалі вимкнути трансляцію імені мережі для широкої громадськості. Ця функція часто корисна для підприємств, бібліотек, готелів та ресторанів, які хочуть запропонувати клієнтам бездротовий доступ до Інтернету, але, як правило, вона не потрібна для приватної бездротової мережі.
  4. Встановіть надійний пароль для під’єднання до вашої бездротової мережі, який повинен містити не менше 16 символів та який би Ви змогли запам’ятати. Це налаштування суттєво ускладнить зловмисникам отримати доступ до вашої мережі.
  5. Увімкніть мережеве шифрування. Майже всі бездротові маршрутизатори мають функцію шифрування, яку за замовчуванням вимкнено. Найновішим та найефективнішим типом шифрування є «WPA3», але якщо в налаштуваннях пристрою немає підтримки вищезазначеного типу шифрування, доцільно буде обрати – «WPA2-PSK».
  6. Налаштуйте фільтрацію MAC-адрес. У налаштуваннях роутера можливо вказати MAC-адреси тих пристроїв, які зможуть під’єднуватись до вашої мережі (створити білий список адрес). Якщо MAC-адреси пристрою в списку не буде –він не зможе приєднатись до вашої мережі.
  7. Намагайтесь вчасно оновлювати програмне забезпечення маршрутизатора. Іноді прошивка маршрутизатора, як і будь-яке інше програмне забезпечення, містить недоліки, які можуть стати основними вразливими місцями, якщо їх швидко не виправити за допомогою оновлень від виробника.
Ваш домашній Wi-Fi у зоні ризику!
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter