Електронна пандемія під час карантину

Електронна пандемія під час карантину

Захворюваність на COVID-19 в світі спричинила небачені дотепер карантинні заходи безпеки. В свою чергу суттєво збільшилась кількість інформації, що транслюється по всіх можливих каналах щодо нових ліків, етапів боротьби з COVID-19 та правилах поводження під час карантинних заходів.

Виниклим суспільним фактором користуються і кібершахраї, що маскують свої заражені шкідливі файли СПАМ – розсилки, під інформаційні повідомлення чи офіційні звіти щодо пандемії COVID-19.

Застосовуючи відпрацьовані методики впливу на користувачів та проникнення на їх гаджети, кібершахраї адаптують основні інструменти під новий інформаційний привід, що може бути цікавий звичайним пересічним користувачам електронних сервісів.

СПАМ розсилка – один популярних методів діяльності кіберзлочинців. Наразі він найкраще підходить під адаптацію до маскування заражених електронних листів під офіційні повідомлення урядів щодо COVID-19, або під матеріали, що нібито мають сенсаційні новини щодо коронавірусу.

СПАМ розсилка може здійснюватися через електронну пошту, а також і через меседжери чи спільноти в соціальних мережах. Головне завдання злочинців в цьому випадку зробити так, щоб користувач відкрив повідомлення чи перейшов за посиланням що буде вказано в тілі листа.

Окрему увагу спеціалісти з кібербезпеки хочуть звернути користувачів ПК та смартфонів на безпеку користування різноманітними меседжерами та фільтрування інформації в каналах, що стали важливим джерелом інформації в сучасному світі.

Базовий метод захисту від впливу кіберзлочинців, що використовують електронну пошту та меседжери для інфікування гаджетів користувачів, за словами експертів будується на декількох простих правилах:

  1. Не відкривайте листи від невідомих адресатів з вкладеними архівами і текстовими документами;
  2. Якщо відкрили такий лист не відкривайте файли;
  3. Видаліть такий лист;
  4. Не використовуйте завантажувальні файли відомих програм зі сторонніх джерел;
  5. Не переходьте за посиланнями в тілі листів та повідомлень в меседжерах;
  6. Користуйтеся антивірусним програмним забезпеченням, як на персональних комп’ютерах, так і на мобільному пристрої;
  7. Регулярно робіть резервні копії важливої інформації на окремий енергонезалежний носій інформації.
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter