Наука на варті закону

Технічний прогрес невпинно рухає людство вперед, створюючи все нові винаходи і засоби, які полегшують життя та роботу пересічних людей. Проте не завжди ці новинки працюють на благо суспільства. Зловмисники, використовуючи новітні технології, вигадують ймовірні способи скоєння злочинів та приховують сліди, намагаючись направити працівників міліції «хибним шляхом». В таких випадках на допомогу оперативним працівникам міліції приходять експерти, які завдяки своєму професіоналізму та спеціальним знанням і вмінням здатні дати правильну відповідь на найскладніше запитання.
Наука на варті закону
Робота криміналістів дуже складна і кропітка, адже крім виїздів на місця скоєння злочинів їх діяльність проходить також в кабінетах га лабораторіях, де серед різного технічного обладнання та картотек і народжується істина.
Фахівці-дактилоскопісти працюють з відбитками пальців та слідами рук, залишеними зловмисниками на місці скоєння злочину. Дактилоскопічні обліки і в наш час є одним з основних джерел ідентифікації особи, тому для полегшення роботи експертів застосовується автоматична дактилоскопічна ідентифікаційна система, яка лише по Черкаській області вміщує відбитки більше як 400 тисяч осіб.
Наука на варті закону
Іншим, не менш важливим напрямком роботи, є дослідження слідів взуття, шин та інших предметів, що вилучаються експертами трасологами з місця скоєння злочину. Використовуючи свої колекції та каталоги, фахівці в найкоротший термін готують оперативним працівникам орієнтування та розшукові таблиці із зображенням взуття, в якому був одягнений злочинець чи автомобільної шини та її марки, слід якої залишено на місці події.
Наука на варті закону
Окремий резонанс набувають злочини, скоєні із застосуванням вогнепальної зброї. Огляд таких місць подій відбувається за участю експертів-балістів, котрі, маючи в своєму розпорядженні усього декілька шматочків металу, можуть направити хід розшуку злочинця в необхідному напрямку.
Наука на варті закону
Працюють експерти і над складанням фотороботів. Отримавши дані від потерпілих, експерти відразу складають орієнтування, що значно полегшує пошук злочинця. Дослідження почерку та технічне дослідження документів у сучасній криміналістиці є одними з найважливіших і актуальних задач. Експерти-почеркознавці за допомогою великої кількості зразків почерку чи підписів прослідковують певні ознаки та їх стійкість і порівнюючи із досліджуваним почерком чи підписом встановлюють їх співпадання чи розбіжності. Одним з нових та пріоритетних видів досліджень є дослідження у сфері інтелектуальної власності та комп'ютерно-технічна експертиза. Тисячі лазерних дисків та системних блоків комп'ютерів проходять через руки фахівців з даного напрямку дослідження.
2013.02.20
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter