Небезпека зламу програмного забезпечення

Стара як світ приказка свідчить: «безкоштовний сир тільки у мишоловці». Ця приказка особливо стосується користувачів, які з метою зламу ліцензійного програмного забезпечення використовують (свідомо чи ні) шкідливе програмне забезпечення в народі відоме як «крекі».

Крек (також «кряк», «крак», «кряка» тощо) (англ. Crack) - програма, що дозволяє здійснити злам програмного забезпечення. Як правило, крек розрахований для масового використання. По суті, крек є втіленням одного з видів злому, найчастіше, це звичайний патч. Також «крек» використовує наступні евфемізми: «ліки», «таблетка», «аспірин», «вилікуваний».

В житті звичайного пересічного користувача, «крекі» часто зустрічаються разом з програмним, забезпеченням завантаженим з піратських сайтів або з торрент-мереж. Використовуються саме для зламу ліцензії програмного забезпечення, при якому цей «крек» було виявлено, або саме для якого програмного забезпечення його було завантажено.

Навіть якщо користувач не має досвіду у кібербезпеці, насторожувати повинен вже той факт, що в інструкції для начебто «лікування» (зламу) того чи іншого програмного забезпечення, користувачу обов’язково рекомендується вимкнути антивірусне програмне забезпечення та фаервол.

Окрім зламу бажаного користувачем програмного забезпечення, активація «креків» зачасту призводить до встановлення в операційну систему додаткових шкідливих програм-шпигунів (кейлогерів, фішингових додатків, троянів то що).

Сканування антивірусним програмним забезпеченням перших-ліпших «крек» файлів показує їх зараження троянами виду «Trojan:Win32» то що.

Ідея зламу бажаного користувачу програмного забезпечення – зрозуміла, звичайно ніхто не хоче оплачувати програмний продукт, якщо його можна просто зламати та користуватись безкоштовно. Але треба розуміти та усвідомлювати, що розробка програмних продуктів дуже кропітка, складна праця, яка потребує спеціалістів високого класу, багато потужностей та годин на виробництво. Тому програмне забезпечення не є безкоштовним.

Іронія ще і в тому, що розробка програмного забезпечення для зламу (обходу ліцензії програмних продуктів) також потребує багато спеціальних знань та навичок у хакерів, це також не легкий труд і безкоштовно його робити не будуть. Тому у начебто безкоштовний (зламаний) програмний продукт (крек) і вживлюється додаткове шкідливе програмне забезпечення. Щоб врешті решт отримати «винагороду» за старання, а грошові кошти користувача, чи особисті важливі данні, які врешті решт будуть конвертовані у валюту, все одно підуть злочинцям.

Тому офіційно придбавши ліцензію на програмне забезпечення, ви не тільки вберігаєте себе, а й підтримуєте кропіткий труд виробника.

Небезпека зламу програмного забезпечення
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter