Переваги використання ліцензійного програмного забезпечення в роботі та побуті

Переваги використання ліцензійного програмного забезпечення в роботі та побуті

Кожен користувач персонального комп'ютера, так чи інакше, стикався з вибором програмного забезпечення для роботи, навчання або відпочинку. Тут виникає головне питання - купувати і використовувати ліцензійне програмне забезпечення або встановлювати з невідомих джерел піратське ПЗ?

Ринок ліцензійного програмного забезпечення в Україні.

За незалежними дослідженнями, велика кількість користувачів Україні використовують неліцензійне програмне забезпечення. При цьому всьому, скорочення ринку піратського програмного забезпечення відбувається всього на кілька відсотків у рік.

Проблема ускладнюється ще тим, що і в деяких організаціях до сих пір застосовується неліцензійні операційні системи та офісні програми. Для придбання ліцензійного ПЗ організації повинні закладати в бюджет істотні витрати на необхідну апаратну і програмну частину. В умовах кризи такі суми знайти не просто. Але, дуже важливо.

Головні переваги ліцензійного ПЗ

Щоб зрозуміти, для чого необхідно переходити на ліцензійне програмне забезпечення, користувач повинен знати всі переваги ліцензійного програмного забезпечення:

  1. Юридичний захист вашого бізнесу. У зв’язку з діючими законами в Україні стосовно захисту інтелектуальної власності, за продаж піратського ПЗ і використання його в своїй діяльності, суб'єкт діяльності притягається до різних видів відповідальності. Тому наявність ліцензійного ПЗ - це запорука законності і чистоти бізнесу.
  2. Технічна і сервісна підтримка виробника програмного забезпечення. Може включати весь перелік консультаційних послуг - передпродажне консультування, технічна підтримка, підтримка по телефону «гарячої лінії», своєчасні оновлення програмних продуктів, доступ до закритих форумів і чатів, індивідуальний профіль на сайті виробника, підписки на новини по e-mail, актуальні версії драйверів і багато іншого.
  3. Гарантія та повна впевненість в працездатності ліцензійної програми. У піратських версіях програм зазвичай модифікується програмний код, а також впроваджуються троянські програми, на які навіть ліцензійний оновлений антивірус може не реагувати. Це призводить до втрати конфіденційної інформації і несанкціонованого доступу до персонального комп'ютера користувача. Крім того, в роботі піратського ПЗ частіше трапляються критичні помилки з раптовим завершенням роботи, виникають помилки в деяких функціях ПЗ, можуть містити різні вразливості.
  4. Постійні оновлення і нові версії програм. Піратська програма не має можливості постійно отримувати необхідні оновлення. Якщо оновлення ПЗ все-таки відбуваються, то правовласник (розробник) може віддалено заблокувати неліцензійне програмне забезпечення та повідомити користувача про різні способи придбання даної програми. Прикладом може служити сервіс «Get Genuine Kit» від Microsoft. Регулярне оновлення антивірусних програм знижує ризики і усуває уразливості IT-інфраструктури підприємства.
  5. Належність до сучасного і цивілізованого співтовариства. Використання ліцензійного програмного забезпечення означає дотримання законодавства, відповідність стандартам і вимогам при сертифікації, повагу праці розробників і прав інтелектуальної власності, повага до інтересів партнерів і замовників, а в кінцевому підсумку - самоповага.

  6. Імідж та подальший розвиток підприємств та організацій. Робота з ліцензійним ПЗ є обов'язковою вимогою для проходження сертифікації організацією на відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO.
  7. Раціональне використання коштів. Витрати на відновлення інформаційної системи в разі її краху через піратського ПЗ можуть бути значно вище, ніж своєчасні витрати на покупку ліцензійних програмних засобів. Сукупна вартість володіння комплексом саме ліцензійних програмних засобів та інформаційних систем управління, як правило, завжди виявляється нижче, ніж при використанні піратського (нелегального) ПЗ.

Купуючи ліцензійне програмне забезпечення, ви повністю впевнені в своїх вкладеннях. Тому що рано чи пізно вони повністю окупляться, дозволить розробникам надалі вдосконалювати програмні засоби, і тим самим в майбутньому пропонувати більш функціональні і сучасні програмні продукти.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter