Всесвітній день науки (World Science Day)

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки (World Science Day) або більш офіційно – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development).

У 1999 році, в угорській столиці, місті Будапешті, проходила чергова Всесвітня наукова конференція (англ. World Conference on Science) під патронажем Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Делегати цієї наукової конференції (серед яких було чимало відомих учених, правозахисників, екологів, політиків) висловили пропозицію, створити в календарі подібну дату. Ініціатори доводили, що це призведе до більш якісної взаємодії громадськості і науки у вирішенні нагальних проблем планетарного масштабу. Дотримуючись протоколу зборів, ЮНЕСКО затвердила «Всесвітній день науки за мир і розвиток». Офіційно він був проголошений в 2001 році, почав відзначатися з 2002 року. У цей день співробітники ЮНЕСКО активізують свою роботу по заявленими напрямами: проводять лекції в школах і семінари для громадян, круглі столи, поширюють тематичні плакати та постери, в музеях влаштовуються спеціальні виставки.

Незважаючи на важливість поставлених проблем, цей день - свято для вчених усього світу, адже, найчастіше, це можливість зустрітися з колегами, обмінятися своїми науковими знахідками, і можливість вирішити спільно проблеми, що виникли.

Всесвітній день науки (World Science Day)
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter