Якщо необхідно вивезти цінності за кордон

Для кожної людини у житті існують свої цінності. Є ряд предметів, які безперечно являються коштовними, це - твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, вироби ювелірного мистецтва, старовинної зброї, предмети нумізматики, фалеристики, філателії, старовинні книги, рукописи, музичні інструменти та інше. З огляду на культурологію, ми знаємо, що предмет може мати цінність в певному контексті, але сам по собі не бути цінністю. Бо цінність не завжди матеріальна.

Відкритість України для світу, можливість здійснювати подорожі у інші країни, дала підстави для громадян нашої держави з різною метою перевозити цінності за кордон.

Іноді, використовуючи всі можливості, злочинці намагаються отримати прибуток, шляхом вивезення за межі країни великої кількості художніх та історичних цінностей. Безперечно, що різноманіття культурної спадщини України приваблюють не тільки місцевих прихильників мистецтва, а й знавців з-за кордону.

Відповідно до законодавства, а саме статті 1 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» від 21.09.1999 року культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні.

Є і така категорія громадян, які за своєї необізнаності, не розуміючи наслідків, беруть з собою у мандрівку речі, що заборонені для вивозу за межі держави. Людина навіть і не здогадується, що вони перевозить за кордон культурні цінності.

Іноді існує необхідність у вивезенні предметів мистецтва з метою їх популяризації, тобто організації закордонних культурних заходів: виставок, семінарів, мистецьких міжнародних зустрічей та інше.

Бувають випадки, коли громадяни, мають намір вивезти за кордон предмети, що являються копіями, репліками тих речей, що мають історичне чи культурне значення, але не знають куди звернутися для отримання відповідного мистецтвознавчого дослідження на предмет встановлення автентичності предметів.

Якщо необхідно вивезти цінності за кордон

Тому, щоб уникнути зайвих проблем, пов’язаних з порушеннями митного законодавства, необхідним являється проведення мистецтвознавчого дослідження, основними питаннями якого будуть:

- Чи має предмет, що досліджується культурну та історичну цінність?

- Яка орієнтовна вартість об’єкту дослідження?

У Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС працюють фахівці, які встановлюють приналежність того чи іншого предмету до категорії культурних цінностей.

Якщо необхідно вивезти цінності за кордон

При проведенні досліджень враховується не лише датування. Річ може бути відносно новою, важливим є її унікальність, майстерність виконання, матеріали тощо. Існує багато критеріїв. Предмет може бути старовинним, але не становитиме культурної цінності. Визначення цього питання залежить від компетентності фахівця.

Також, кожен може звернутися за допомогою експерта-мистецтвознавця для вирішення питань, які стосуються встановлення вартості, атрибуції (авторства), оригінальності, наявності підробок художніх творів, предметів антикваріату чи колекціонування (нумізматики, фалеристики, боністики, філателії та інш.). Необхідно тільки написати заяву до Експертної установи та викласти питання які цікавлять ініціатора.

Якщо необхідно вивезти цінності за кордон
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter