Почесне запрошення на святкування дня прикордонника

30 квітня в с. Роги Маньківського району Черкаської області відбулося святкування Дня прикордонника України. В ході урочистих заходів згадували та віддавали шану прикордонникам, які загинули на Сході України, а також тим, які поклали голови 30.07.1941 року під с. Роги.

Почесне запрошення на святкування дня прикордонника
Почесне запрошення на святкування дня прикордонника

За ініціативою сільського голови Івасюка В.А. та голови спілки ветеранів-прикордонників Маньківщини Мруги С.М. на заходи було запрошено і Сидоренка Л.О., провідного фахівця з організації наукової роботи Черкаського НДЕКЦ МВС України. Таке почесне запрошення було обумовлено тим, що він провів ґрунтовні дослідження обставин тих трагічних подій, приймав участь в польових пошукових роботах.

У своєму виступі Сидоренко Л.О. проінформував громаду села та почесних гостей про результати наукової та пошукової діяльності. Так, ним було встановлено і документально підтверджено той факт, що із 30-ти імен, вказаних на обеліску, 5 прикордонників насправді там не загинули. Про це було вказано у проведеному історико-біографічному дослідженні «Живі серед загиблих».

Почесне запрошення на святкування дня прикордонника

В ході пошукових робіт у 2017-2018 роках на полі, де поклали голову близько 200 прикордонників, виявлено останки п’ятьох бійців, біля яких були солдатські медальйони. На жаль, при їх дослідженні вдалося встановити дані лише одного бійця, узбека Нормамана Хальярова.

Крім того, виявлено близько 500 снарядів, які пізніше були знищені працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Жителі села почули і багато іншої, невідомої їм, інформації про ті далекі події. Також було передано привітання від єдиної ще живої доньки загиблого прикордонника Патрушева Г.А. Галина Георгіївна дякувала за проведені дослідження обставин бою, відшукані в архівах фотографії її батька та бажала всім миру і добра.

Схвальні слова пошуковці почули не тільки від громади села, а і від голови Маньківської райдержадміністрації Клименка Василя Петровича та голови Маньківської районної ради Лещенко Світлани Іванівни.

2019.05.03
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter