Купуючи автомобіль з рук обов'язково покажіть його експерту

"Автомобіль - не розкіш, а засіб пересування" - красномовно віщує відомий кіношний герой. Однак, для більшості наших земляків, дуже часто, купівля власного автомобіля - то результат багаторічної праці, інколи навіть не одного покоління. Тож, таке придбання, для переважної більшості українців, ще й яка розкіш, і ставитися до неї необхідно з повною серйозністю та відповідальністю.

На жаль, далеко не кожен потенційний автовласник може дозволити собі купити автомобіль в автосалоні, убезпечуючи себе таким чином, від можливих "підстав". Тому більшості наших земляків, доступним залишається лише вторинний ринок автомобілів. На якому поряд з порядними продавцями нишпорить і безліч аферистів, готових добряче нажитися на необізнаних покупцях.

На сьогодні, в зв’язку з економічною та політичною ситуацією в країні пропозиція до продажу як нових так і потриманих автомобілів перевищує попит на них. А тому покупець в такій ситуації перебуває у більш вигідному положенні – автомобілі вже не хватають як "гарячі пиріжки", вони продаються лише за найвигіднішою для покупця ціною. І коли одні покупці, розуміючи всі ризики, принципово бажають офіційно оформити покупку, (перереєстрацію ТЗ) то інші й тут економлять на зайвих, на їх думку, витратах, (оформлюють доручення), розраховуючи на порядність продавця. Саме такі й потрапляють на гачок шахраїв, спокусившись низькою ціною. Як стверджує народна мудрість – яка рибка, така і юшка. І "підводних каменів" при цій операції може бути безліч – від банальних арештів (застав) майна чи несплачених кредитів, до перебування автомобіля в розшуку як викраденого чи ввезеного на територію України з порушеннями митних правил (відповідно із зміненими ідентифікаційними номерами чи реєстраційними документами). Ще одна категорія транспортних засобів сумнівного, а в більшості випадків кримінального походження, це так звані "віджаті автомобілі" у власників, які перебувають на тимчасово окупованій території сходу України. Їх особливість полягає в тому, що неприємності у нового власника автомобіля можуть з'явитися лише згодом.
І не потрібно пересічному покупцеві сподіватися на власний досвід, коли навіть досвідчені торговці потриманими автомобілями іноді потрапляють в халепу. Єдиним розумним рішенням в питанні придбання потриманого автомобіля є його перереєстрація в органах ДАІ з обов'язковим оглядом фахівця Експертної служби МВС до проведення фінансових розрахунків з продавцем. Якщо ж продавець з різних причин настійливо відмовляє Вас від огляду автомобіля експертом та його перереєстрації в ДАІ, відмовтеся від такого авто, якою б привабливою не була його ціна.

За статистикою Експертної служби УМВС України в Черкаській області лише в 2014 році в поле зору правоохоронців потрапило 22 автомобілі із зміненими ідентифікаційними номерами та 32 автомобілі із фальшивими реєстраційними документами. А скільки їх ще експлуатується, а відповідно і продається? Залишається лише здогадуватися. Тому, який спосіб оформлення вибрати при купівлі автомобіля, вирішувати саме Вам.

Державтоінспекція ж Черкащини та фахівці Експертної служби УМВС України в Черкаській області настійливо рекомендують, перед фінансовими розрахунками показати обраний вами транспортний засіб фахівцю – експерту. Проходження експертизи, убезпечить автовласників від купівлі кримінальної автівки. Адже якщо підробка виявиться в момент переоформлення, відповідати буде не покупець, а продавець.

Працівники експертної служби знаходяться при Центрах надання послуг, пов’язаних з обслуговуванням автотранспортних засобів, при ДАІ.
Тож, ласкаво просимо.

Микола Панченко,
начальник сектору комплексного дослідження ТЗ
НДЕКЦ при УМВС України в Черкаській області
2015.02.12
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter