Експертна служба застерігає

В сучасному суспільстві легковий автомобіль для його власника став засобом комфортного пересування, а не розкішшю. Сьогоденний автомобільний ринок наповнений безліччю різноманітних марок та моделей як нових автомобілів, так і потриманих, та може задовольнити найвибагливішого покупця. Завдяки широкій ціновій гамі легковий автомобіль зараз став доступним практично кожному громадянину. Дехто його міняє настільки часто, що навіть не пам’ятає номерних знаків. Зокрема цьому сприяє чинне законодавство, яке дозволяє експлуатувати автомобіль без будь-яких його перереєстрацій у ДАІ. Однак таке легковажне ставлення до питання придбання транспортного засобу може призвести до появи неочікуваних проблем.

Свого часу існували різні схеми легалізації викрадених, як на території України так і за її межами, автомобілів чи ввезених на територію України без відповідного митного оформлення. Використовуючи прогалини в чинному законодавстві зловмисники деякими схемами користуються і тепер, збагачуючись на довірливих покупцях. Одна з них полягає в підміні на аналогічний, наприклад, розбитого в ДТП чи знищеного пожежею автомобіля, який вже не підлягає ремонту. В залежності від вартості автомобіля та інших обставин підбір аналога може проводитися досить ретельно. В подальшому на «новому» вже автомобілі злочинці змінюють ідентифікаційні номери агрегатів та іншу інформацію відповідно до даних свідоцтва про реєстрацію зданого в металобрухт автомобіля.

За іншою схемою в «новопридбаних» автомобілях ідентифікаційні номери агрегатів взагалі знищувалися для унеможливлення їх ідентифікації начебто під приводом проведення ремонтних робіт без дозволу на те ДАІ. Різними шляхами такі автомобілі перереєстровувалися у Державтоінспекції як без ідентифікаційного номера. Остання схема набула значного поширення, так як за одним і тим же державним реєстраційним номером могла експлуатуватися необмежена кількість автомобілів-двійників з підробленими реєстраційними документами. З метою припинення легалізації викраденого та контрабандного транспорту деякими законодавчими актами було внесено зміни до Порядку реєстрації транспортних засобів, згідно яких забороняється перереєстрація транспортних засобів без ідентифікаційних номерів, пов’язана із зміною їх власників. Однак чинним законодавством експлуатація їх не забороняється. І такі автомобілі, в т.ч. легалізовані і за першою схемою, експлуатуються та продаються за генеральним дорученням. Їх власником мимоволі може стати кожен з нас, заощадивши перед покупкою на експертному дослідженні. Адже виявити чи навіть запідозрити щось неладне самотужки практично неможливо. Та ще й спокушає відносно низька ціна.
2013.02.20
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter