Дослідження унікальних нагород часів Другої світової війни

У рамках співпраці Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України з Головним центром підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота (військова частина 9930) було проведено експертне дослідження вищих військових нагород – орденів: Олександра Суворова ІІІ ступеня, Михайла Кутузова ІІІ ступеня, Олександра Невського та нагородних документів, якими було нагороджено військову частину у роки Другої світової війни.

Експертне дослідження виявилося вкрай цікавим, адже нагороди подібного рівня важко знайти навіть у центральних історичних музеях, тому експерти-мистецтвознавці вперше мали нагоду дослідити унікальні предмети фалеристики. Робота дослідників проводилася з метою встановлення оригінальності нагород та нагородних документів, які належали 360 гвардійському тяжкому самохідному артилерійському Оршанському полку, зараз - військовій частині 9930, що розташована у військовому містечку Оршанець.

Дослідження унікальних нагород часів Другої світової війни

Як розповів завідувач відділу дослідження у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС, експерт-мистецтвознавець Ігор Солодовніков: - «Ці нагороди являються унікальними і рідкісними саме тому, що ордена уособлюють масштабні військові подвиги, що вплинули на хід історії, становлять цілісну збірку нагород 360 гвардійського полку, та мають невелику тиражність. Також дослідна робота з орденами стала вкрай корисною для здобуття експертного досвіду щодо автентичності предметів фалеристики, бо вони по праву визнані оригінальними». Орденом Олександра Невського полк був нагороджений 15 вересня 1944 року за зразкове виконання завдань командування у боях з німецькими загарбниками, за заволодіння польським містом Остроленка та фортецею і проявлену доблесть та мужність. Орденом Михайла Кутузова ІІІ ступеню - 19 лютого 1945 року за зразкове виконання завдань командування у боях з німецькими загарбниками, при прориві оборони німців південніше Варшави і проявлену при цьому доблесть та мужність. Орденом Олександра Суворова ІІІ ступеня 28 травня 1945 року за зразкове виконання завдань командування у боях при прориві оборони німців і наступу на Берлін і проявлену при цьому доблесть та мужність.

Дослідження унікальних нагород часів Другої світової війни
Дослідження унікальних нагород часів Другої світової війни

Цікаво і те, що до кожної нагороди є нагородні документи: грамоти Президії Верховної Ради СРСР та орденські книжки, у яких вказано суть та місце події, яка стала нагодою для нагородження, серійні номери та реквізити військової частини.

Дослідження унікальних нагород часів Другої світової війни

Співпраця з Головним центром підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота (військова частина 9930) триває роками, багато цікавого зроблено спільними зусиллями по збереженню пам’яті загиблих прикордонників у період Другої світової війни, проведено ряд досліджень солдатських медальйонів та розшукано родичів загиблих героїв, поповнюється експозиція музею новими знахідками та продовжується наполеглива робота з дослідження історії.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter