Шахрайство в сфері організації наукових заходів

В умовах складнощів, обумовлених поширенням COVID-19 в Україні та світі, звичним явищем стала практика проведення наукових заходів в дистанційній формі. Неабиякої популярності набули онлайн платформи, основною метою яких є розвиток та популяризації української науки, впровадження цифрових технологій в науково-видавничу галузь та сприяння міжнародній науковій співпраці шляхом широкого поширення наукової інформації та встановлення зв'язків між українськими та зарубіжними науковими та дослідницькими установами тощо.

Та разом зі зростанням популярності наукових заходів в онлайн формі, на теренах наукового простору України почали діяти й сумнівні організації, що видають себе за організаторів конференцій, фальсифікують дані та з шахрайською метою використовують імена відомих закордонних науковців. Тобто поряд з реальними онлайн-платформами існують й веб-сайти, котрі лише імітують діяльність з проведення наукових заходів, публікації наукових робіт в наукових збірниках, тощо. Єдина мета таких ресурсів – введення науковців в оману та отримання матеріальної вигоди за фіктивні послуги.

Шахрайство в сфері організації наукових заходів

Фахівці Черкаського НДЕКЦ МВС закликають науковців бути обачними та ретельно перевіряти ресурси, що пропонують публікацію праць в наукових виданнях.

Радимо ретельно перевіряти наявність тої чи іншої організації в реєстрі підприємств чи об'єднань України та зареєстрований вид діяльності. Обов'язково зверніть увагу на вже опубліковані наукові матеріали – перевірте їхню наявність в заявлених наукометричних базах, правдивість унікальних кодів та індексів (DOI, ISBN, тощо).

Також варто перевіряти кому належить рахунок для перерахування коштів. Якщо для оплати організаційного внеску необхідно перерахувати кошти на картку фізичної особи – радимо ще раз перевірити та впевнитись в правдивості проведення того чи іншого заходу.

Будьте обачні! Поважайте свою працю та свої наукові роботи! В Україні існує безліч реальних наукових та науково-практичних конференцій чи семінарів, що проводяться навчальними закладами чи іншими установами з метою популяризації української науки!

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter