Як вибрати блок живлення для персонального комп’ютера

Експерти відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС з свого досвіду та практики стверджують, що хороший блок живлення – запорука стабільної і довговічної роботи комп'ютера. Адже не якісний блок живлення може нанести непоправну шкоду іншим елементам персонального комп'ютера.

Блок живлення відповідає за забезпечення стабільного і коректного живлення всіх складових частин персонального комп’ютера. Характеристики не повинні виходити за допустимі межі при різних навантаженнях кожного елементу комп’ютера.

Розглянемо найважливіші параметри універсальних комп’ютерних блоків живлення.

Потужність

Основною характеристикою блоку живлення, є його потужність. Вона повинна, щонайменше, дорівнювати сумарній потужності, яку споживають комплектуючі персонального комп’ютера при максимальному обчислювальному навантаженні. При недостатній потужності комп'ютер може вимикатися в моменти пікового навантаження, перезавантажуватися або, що значно гірше – блок живлення вийде з ладу. В багатьох випадках блок живлення, виходячи з ладу, подає на інші складові комп'ютеру не коректну напругу, що може спровокувати ефект «доміно».

Коефіцієнт корисної дії

Висока потужність, сама по собі не гарантує якісної роботи. Крім неї, мають значення і інші параметри, наприклад – коефіцієнт корисної дії (ККД).

ККД вказує на те, яка частка споживаної блоком живлення електричної енергії передається комплектуючим комп'ютера. Більший ККД є запорукою ефективності роботи блоку живлення та менших теплових втрат в процесі трансформації мережевої напруги.

Оцінюється ККД по системі (стандарту) «80 PLUS»

Як вибрати блок живлення для персонального комп’ютера

Power Factor Correction (PFC)

Значно підняти ККД дозволяє модуль PFC – корекція фактору потужності. Модуль PFC – спеціальний елемент, призначений для корекції коефіцієнта потужності і спрямований на захист мережі. Не будемо значно заглиблюватись в принцип роботи модулю, лише зауважимо, що блоки живлення з активним модулем корекції потужності (APFC) мають мінімальну залежність від «якості» вхідної напруги та значно кращі характеристики вихідної. До речі однією з причин «шуму» в навушниках чи динаміках, що підключені до персонального комп'ютеру, є не якісний модуль PFC.

Система Cable-managment

Ця назва об'єднує спосіб підключення кабелів до блоку живлення. Суть технології в тому, що до нього підключаються тільки ті кабелі, що потрібні для підключення наявних комплектуючиx

Наведемо приклад – блок живлення має набір кабелів для підключення декількох жорстких дисків, відеокарти, має розширений роз’єм для живлення процесора. Натомість персональний комп'ютер використовує носій інформації специфікації М.2 й не містить жорсткого диску, а використовувана відеокарта не потребує окремого живлення. В такому випадку всі невикористовувані кабелі блоку живлення просто висять в системному блоці й заважають охолодженню, оскільки ускладнюють циркуляцію повітря

Охолодження і шум

Під час своєї роботи компоненти блоку живлення дещо нагріваються й можуть вимагати додаткового охолодження. Варто зауважити, що чим більша потужність використовується, тим інтенсивніший потік повітря потрібно для охолодження блоку живлення, що в свою чергу призводить до виникнення зачного шуму. Рекомендуємо обирати блоки живлення з написом «noise killer» – таке обладнання підтримує технологію регульованої системи охолодження, що значно знижує рівень шуму

З власного практичного досвіду можемо порадити при виборі блоку живлення звертати увагу на його масу – якісний блок живлення зазвичай має масу від 1.5 кг, й чим більша потужність тим більша маса. Легкий «як пушинка» блок живлення може свідчити про те, що виробник значно заощадив на його складових частинах.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter