Комп'ютерно-технічна експертиза

Комп'ютерно-технічна експертиза

Широке впровадження комп'ютерної техніки та комп'ютерних технологій у суспільне життя супроводжується поширенням кола злочинів з їх використанням. Боротьба з кіберзлочинами є актуальною для всієї світової спільноти. Одним з ефективних засобів у розслідуванні таких злочинів є експертиза комп'ютерної техніки і програмних продуктів, яка вже культивується у багатьох країнах світу в які ввійшла і наша держава – Україна. Так, експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійній основі проводяться судово-комп’ютерно-технічні експертизи у цивільних справах та експертні дослідження на замовлення фізичних осіб.

Експертиза комп'ютерної техніки і програмних продуктів (у літературі ще вживається термін "комп'ютерно-технічна експертиза") призначається у випадках, коли необхідно встановити фактичні дані, що мають значення для справи і пов'язані із застосуванням комп'ютерної техніки, та вчинені за її допомогою певні дії, які виявляються на основі спеціальних знань у галузях обчислювальної техніки та програмування.

Об'єктами судової експертизи є комп'ютерна техніка з носіями інформації (дискети, жорсткі диски, CD-диски, флеш-карти тощо) та програмні продукти. Об'єктами цієї експертизи також можуть бути пристрої, що не є комп'ютерами, в класичному розумінні цього слова, наприклад гральні автомати, карт-рідери тощо.

Найчастіше об'єкти експертизи – є засобами вчинення злочинів (підробка документів, ухилення від сплати податків, виготовлення фальшивих грошей, приховування слідів злочину тощо). Однак не менш поширеними є злочини, при скоєнні яких об'єктом посягання стає інформація, що знаходиться в комп'ютері, на якому-небудь носії, чи саме програмне забезпечення. Крім того магнітні носії комп'ютерів нерідко є місцем зберігання чи навіть приховування інформації, що становить інтерес для досудового розслідування злочину.

Експерти Черкаського НДЕКЦ МВС України мають в своєму розпорядженні всі необхідні програмно-апаратні засоби для виготовлення побітних копій носіїв цифрової інформації, які в свою чергу, унеможливлюють внесення будь яких змін в досліджуваний об’єкт та надають змогу експертам провести повне або часткове відновлення інформації яка була втрачена випадково або знищена з метою приховування злочину.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості об’єктів, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять судово-комп’ютерно-технічні експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертом відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном +38 (0472) 317-333.

Комп'ютерно-технічна експертиза
Комп'ютерно-технічна експертиза
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter