Технічна експертиза документів

Життя сучасної людини важко уявити без такого елемента, як документ. Хто рідше, хто частіше, а хтось і повсякденно стикається з документами. Очевидно, їх підробка може завдати серйозної шкоди як державі, так і рядовим громадянам.

Документ — це матеріальний об'єкт, що містить у зафіксованому вигляді певну інформацію, оформлений у зведеному порядку і має відповідно до чинного законодавства юридичну силу.

Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів

Окремим видом документів є документи суворого обліку та звітності, до яких відносяться:

  • документи, що засвідчують особу, подію, право, освіту, трудовий стаж тощо (паспорт, свідоцтво про народження, одруження тощо, трудова книжка та вкладиш до неї, посвідчення водія, службові, військові та інші посвідчення, дипломи про освіту, присвоєння звання, пенсійні документи і т.ін.);
  • проїзні документи (квитки на право проїзду у транспорті, документи на перевезення вантажів і т.ін.), знаки поштової сплати (поштові марки, конверти та листівки з марками);
  • документи, що обслуговують грошовий обіг (ощадні, чекові та депозитні книжки; грошові, майнові та розрахункові чеки, бланки фінансування та страхування, акредитиви, податкові та митні марки, доручення на видачу коштів, пенсій та майна; сертифікати якості, ліцензії тощо);
Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів

Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійній основі проводяться технічні експертизи документів у кримінальних, цивільних та господарських справах, а також експертні дослідження на замовлення фізичних і юридичних осіб.

Технічна експертиза документів

За напрямком технічної експертизи документів Черкаським НДЕКЦ МВС отримано атестат акредитації на відповідність до міжнародного стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2017, що засвідчує технічну компетентність проведення зазначених досліджень.

Необхідність проведення технічних експертиз чи досліджень документів може виникати у різних сферах життєдіяльності, де проводяться різноманітні операції з документацією – фінансово-бухгалтерські операції, земельні відносини, митні процедури, реєстраційна діяльність, кредитно-банківська сфера, операції з нерухомістю, нотаріальні операції тощо.

Технічна експертиза документів вирішує наступні завдання:

  • встановлення фактів та способів унесення змін до документів (підчистка, травлення, дописка, переклеювання фотокарток, заміна аркушів тощо) та виявлення їх первинного змісту;
  • установлення виду приладів письма за його штрихами, послідовності нанесення штрихів, що перетинаються, установлення способу нанесення відтисків печаток, штампів, факсиміле та їх ідентифікація;
  • установлення відповідності цінних паперів чи документів суворого обліку аналогічним документам, що виготовляються певним підприємством, а також банкнот аналогічним банкнотам, що випущені в обіг;
  • виявлення залитих, замазаних, вицвілих та інших слабовидимих або невидимих текстів (зображень), у т.ч. на обгорілих та згорілих документах.
Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів

Термін проведення експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять технічні експертизи та дослідження.

Орієнтовний термін проведення становить:

  • для експертиз - до 30 днів,
  • для експертних досліджень - до 10 днів,

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Оскільки технічна експертиза документів має багато різних напрямків, коло питань, яке вирішується в ході її проведення досить велике. Щоб уникнути некоректної постановки питань, та для вирішення інших питань, які стосуються особливостей упакування об’єктів дослідження, надання зразків для порівняння, оплати за проведення дослідження тощо, слід звернутися за консультацією до судових експертів, які проводять технічні дослідження документів.

Технічна експертиза документів

Контактна інформація

Технічна експертиза документів
Технічна експертиза документів
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter