Як українців обманюють при покупці комп’ютерної техніки

Працівники Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України пропонують Вам ознайомитись з найрозповсюдженішими «схемами» обману покупців, що хочуть придбати комп’ютерну техніку чи якісь інші ґаджети.

Найрозповсюдженіша пропозиція, з метою виманити з Вас якомога більше грошей – неофіційні додаткові послуги, як то встановлення програмного забезпечення на телефон чи ноутбук, або ж налаштування щойно придбаної обновки. Зазвичай такі додаткові послуги оплачуються не через касу, а безпосередньо продавцеві. Як показує досвід, продавці досить активно пропонують свої послуги, аргументуючи їх необхідність тим, що мовляв ноутбук чи телефон будуть погано працювати чи взагалі можуть зламатись, тощо.

Коли купівля здійснюється в розстрочку, дуже розповсюдженою є схема нав’язування або абсолютно непотрібного товару, або товару по значно завищених цінах. Наприклад при купівлі телефону Вам нав’язують покупку аксесуарів (чохол, захисне скло, тощо) за «космічними» цінами, аргументуючи це тим, що банк може не схвалити кредит. Зверніть увагу, в таких випадках все що Вам «нав’язали» буде продано окремим чеком й до умов кредиту не має жодного відношення.

Також достатньо розповсюдженим є прийом з неправильними цінниками, коли на вітрині зазначена дещо завищена ціна. Після покупки такого товару на залишок коштів продавці «пробивають» стартові пакети чи аксесуари, які потім успішно продають іншим покупцям. Як правило при застосуванні такої схеми, покупець замість чека отримує товарну накладну.

Як уникнути обману? Працівники Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України пропонують Вам ознайомитись з простими рекомендаціями, аби в подальшому не стати жертвою шахрайських схем:

  1. Сміливо відмовляйтеся від усіх додаткових послуг, які Вам нав’язують працівники магазинів.
  2. Куплений пристрій можна здати по гарантії в будь-який магазин цієї ж мережі. Не обов’язково їхати в інше місто, де він був придбаний. Схожі умови додаткової гарантії – це звичайний обман.
  3. Перед розрахунком обов’язково попросіть озвучити перелік товарів, що буде зазначений в чекові. На цьому етапі найлегше виявити обман та уникнути зайвих проблем.
  4. Після покупки уважно вивчіть чек, можливо, туди вписаний товар або послугу.
  5. Намагайтесь уникати будь-яких розстрочок чи кредитів, якими б чудовими не були умови. Але якщо вони необхідні – пам’ятайте, жоден банк не зобов’язує купувати будь-які аксесуари в умовах кредиту чи розстрочки.

Якщо продавець не видав чек, то його варто вимагати. Товарна накладна – не підходить. Вимагайте обов’язково чек, в якому зазначена вартість співпадає з коштами, які Ви заплатили.

Як українців обманюють при покупці комп’ютерної техніки
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter