Шахрайства з банківськими картками: як не стати жертвою зловмисників

У всьому світі в цілому та в Україні зокрема особливої актуальності набуває проблема злочинності в комп'ютерній сфері. Злочинці все частіше використовують інформаційні технології в протиправних діях, реалізовуючи висококваліфіковані злочини не виходячи з дому.

Відтак, зростає й кількість шахраїв, що спеціалізуються на безготівкових платежах – вони намагаються отримати доступ до ваших грошей через повідомлення, сайти та SIM-картки, а також маскуються під правоохоронців чи працівників банку.

Захистити себе від шахрайства – реально! Працівники Черкаського НДЕКЦ МВС вкотре радять запам’ятати кілька важливих правил і обов’язково дотримуватись їх.

Створюйте складні паролі. Хоча вирішальною є не складність паролю, а кількість символів в ньому, рекомендується використовувати великі та малі літери, цифри й спеціальні знаки. Розмір паролю має становити не менш ніж вісім символів. В жодному разі не використовуйте дату народження чи послідовність символів.

Періодично змінюйте PIN-код. Ніколи нікому не розголошуйте PIN-код! Радимо змінювати код до картки раз на три-чотири місяці та обов’язково в разі підозри, що хтось його дізнався. Вводячи PIN-код у банкоматах чи терміналах, завжди прикривайте клавіатуру.

Віртуальна картка для безпечного шопінгу он-лайн. Більшість банків зараз надають можливість створити віртуальну картку, яка матиме номер та термін дії абсолютно інші, ніж у Вашої основної картки. Перераховуйте на віртуальну картку лише суму, що необхідна для покупки. Якщо злочинець отримає доступ до Вашої віртуальної картки, він не зможе отримати доступу до Вашого реального рахунку. Віртуальну картку можна будь-коли видалити й створити нову.

Ваш мобільний номер – ще один ключ до картки. Фінансовий номер телефону – це той, що прив’язаний до ваших банківських рахунків. З ним ви користуєтеся послугами інтернет-банкінгу, проводите віддалену ідентифікацію клієнта під час звернення в банк. Щоб захистити свій фінансовий номер зареєструйте сімку на свій паспорт.

Ніколи не розголошуйте авторизаційні дані. За жодних умов не розголошуйте CVV-код (тризначний номер на звороті картки), коди підтвердження платежів, паролів в інтернет-банкінг, кодове слово банку, тощо. Телефонні шахраї переконують жертву повідомити особисту, фінансову чи конфіденційну інформацію або переказати гроші. Шахрай може називатися працівником банку, поліції, лікарні, мобільного оператора тощо.

Що робити, якщо шахраї отримали доступ до картки?

Негайно заблокуйте картку будь яким доступним методом – через гарячу лінію вашого банку, номер якої вказаний на звороті картки, або через мобільний банкінг. Потім зверніться до кіберполіції онлайн.

Шахрайства з банківськими картками: як не стати жертвою зловмисників
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter