Огляд чи дослідження? Право вибору за автовласником

Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України попередньо на своєму сайті в статті «Дослідження транспортних засобів: шлях до професіоналізму» від 10.04.2019 інформував громадян та автовласників про роботу експертних підрозділів з комплексного дослідження транспортних засобів, які здійснюють свою діяльність в територіальних сервісних центрах МВС. Але на даний час є непоодинокими факти звернень пересічних громадян, громадських організацій, автовласників, майбутніх власників транспортних засобів, а також громадян, які займаються купівлею – продажем автотранспорту, в тому числі які приганяють машини з-за кордону, в тому числі через «гарячу лінію» МВС та ДНДЕКЦ МВС з приводу надання роз’яснень щодо доцільності проведення дослідження транспортних засобів і чим дослідження відрізняється від огляду.

В Експертній службі МВС розрізняють два види надання послуг при державній реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів в територіальних сервісних центрах МВС – огляд та експертне дослідження.

Так чим же вони відрізняються один від одного та чому потрібно проводити експертне дослідження транспортного засобу?

Огляд транспортного засобу є обов’язковою перевіркою, покладеною на підрозділи Експертної служби МВС України, не є послугою та базується виключно на звіренні ідентифікаційних номерів з номерами, зазначеними в поданих власником або уповноваженим представником реєстраційних документах.

Експертне дослідження є послугою та базується на повному дослідженні транспортного засобу, а саме у дослідженні ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів, з метою визначення їх справжності (виявлення фактів знищення, підробки або зміни номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу, підроблення реєстраційних документів, що його супроводжують). Вказана послуга незначна за вартістю, є державною послугою, кошти за проведення якої надходять в державний бюджет України, як і кошти, які отримують територіальні сервісні центри МВС за надання державних послуг. Експертне дослідження - це послуга, яка надається експертами в територіальних сервісних центрах України і регламентується чинними законодавчими актами України.

Плине час та, відповідно, змінюється купівельна спроможність громадян та їх пріоритети. Якщо раніше основну масу реєстраційних транспортних засобів складали виключно нові транспортні засоби, взяті в кредит, які підлягали лише огляду як нові транспортні засоби, а поняття купівлі чи продажу транспорту було поодиноким в зв’язку зі значною вартістю транспортного засобу, то зараз з відкриттям кордону та значним зменшенням вартості транспорту, більшості громадян надалася змога їх купівлі.

Часто автомобіль в своєму житті ми купуємо один раз, адже дуже довго накопичуємо гроші і потім прискіпливо вибираємо його. Для того, щоб не помилитися при купівлі автомобіля, не придбати «проблемне», «сіре» авто, перевірити його по всім базам даних, пропонується покупцеві замовляти проведення дослідження транспортного засобу.

При проведенні дослідження транспортного засобу експерти по ідентифікаційних номерах агрегатів можуть визначити країну-виробник, а також рік виготовлення та відповідність модельного ряду тощо.

Непоодинокими є факти, коли шахраї, продаючи автомобілі дешевої марки, видають їх за автомобілі більш престижної і дорожчої (наприклад китайські автомобілі продають під виглядом японських).

Так, в територіальному сервісному центрі № 7141, розташованому в м.Черкаси, був наглядний приклад, коли експертами оглядався китайський автомобіль Geely LC-1A, який шахрай (з етичних причин прізвище не вказуємо) продавав пересічному громадянину як автомобіль італійської фірми Fiat, що відповідно коштує набагато дорожче та користується більшою популярністю серед громадян.

Огляд чи дослідження? Право вибору за автовласником
Огляд чи дослідження? Право вибору за автовласником
Китайський автомобіль Geely LC-1A з наклеєними емблемами марки FIAT на решітці радіатора та рульовому колесі.

Також, в експертній практиці був випадок, коли продавали китайський автомобіль GREAT WALL під видом автомобіля відомої японської марки TOYOTA.

Огляд чи дослідження? Право вибору за автовласником
Огляд чи дослідження? Право вибору за автовласником
Китайський автомобіль GREAT WALL з заміненою емблемою марки TOYOTA на решітці радіатора та кришці двигуна.

В обох наведених випадках продавець, з метою приховування фактів шахрайства та особистого збагачення відмовлявся від проведення експертного дослідження, пояснюючи його недоцільність. Після встановлення «незначних» розбіжностей експертами Черкаського НДЕКЦ, йому вже довелося пояснювати покупцеві свої наміри.

Іншим видом послуги, який можливо зробити лише при проведенні дослідження, є встановлення дійсного року випуску автомобіля. Крім того, що покупцю можуть продати дешевий автомобіль замість вартісного, можуть ще завищити рік виготовлення автомобіля, що значно підвищує його ціну.

Деякі власники автомобілів на «єврономерах» можуть придбати останні за кордоном з «сірим» минулим, здійснюючи погоню за найнижчою ціною. Злочинність є і за кордоном і не завжди дешевий автомобіль є законним. Тому деякі громадяни, які здійснюють перепродаж автомобілів на «єврономерах» з-за кордону, намагаються в більшості їх придбати на підприємствах та організаціях, що значно зменшує ризик, пов'язаний з їх придбанням.

Так, до Черкаського НДЕКЦ МВС нещодавно звернувся адвокат однієї з престижних адвокатських контор Черкаської області (з етичних причин прізвище не вказуємо) з метою отримання правової експертної допомоги, пояснивши, що його підзахисний придбав за кордоном автомобіль, провів там же огляд транспортного засобу та перевірку його на кордоні, яка виражається у звірці номерів з базою даних та огляд ідентифікаційних номерів, заплативши при цьому значні кошти, а вже при проведенні дослідження в Україні, яке запросив покупець ввезеного з-за кордону автомобіля, було встановлено, що номер кузова автомобіля було змінено шляхом уварювання номерної панелі з іншого автомобіля.

Тобто, якщо Вам при купівлі транспортного засобу продавець заперечує проведення експертного дослідження, пояснюючи його недоцільність з яких ніби то причин, вже це повинно Вас насторожити. Звісно, що це буде не «на руку» особі, яка продає «сірі» автомобілі. При цьому, якщо і буде прийнято рішення реєстрації вашого авто без дослідження, ваш транспортний засіб можуть зупинити поліцейські і в разі виявлення невідповідностей, вже по факту керування, транспортний засіб може бути затримано та вилучено до прийняття рішення по суті. У 99 % випадках транспортний засіб вже не буде легалізований, тобто власник автомобіля не зможе на ньому пересуватися (використовувати за призначенням), а тим більше його продати чи переоформити на іншу особу.

Так, з початку року експертами Черкаського НДЕКЦ МВС під час проведення досліджень в ТСЦ МВС виявлено 36 автомобілів зі знищеними, підробленими або зміненими номерами вузлів та агрегатів і 6 підроблених реєстраційних документів. Патрульною поліцією за даний період часу в м.Черкаси виявлено 42 автомобіля зі знищеними, підробленими або зміненими номерами вузлів та агрегатів або підробленими реєстраційними документами, в м. Умані – 6 таких фактів.

При проведенні дослідження експерти також можуть виявити, які деталі та механізми транспортного засобу замінювалися, що може вказувати на перекомплектацію автомобіля (заміну нових деталей, відповідно, на старі), аварію даного авто в недалекому минулому і інформація про дану подію, яка як правило, ретельно приховується продавцями.

Тому, здійснюючи покупку транспортного засобу, рішення щодо проведення дослідження транспортного засобу залишається за Вами, а не за особою, яка його Вам продає.

2019.11.18
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter