Як уберегти свої заощадження від банківського шахрайства

Тема банківських шахрайств є досить актуальною, адже протягом останнього часу до чергових частин міліції почали звертатися громадяни, які стали жертвами «банківських спритників». Щоб уберегти свої заощадження від шахрайств, дослухайтеся до наступних порад. Якщо Ви вирішили зберігати гроші не вдома, а відкрити депозитний рахунок у банківській установі, то обов'язково ознайомтеся з рекламною інформацією, яку пропонує обраний Вами банк. Якщо проспекти, рекламні щити, відеоролики закликають Вас «вступати, поки не пізно» або повідомляють, що ця пропозиція діє «всього один день», «тільки до понеділка» і тому подібне - насторожуйтесь, особливо в тому випадку, якщо назва компанії Вам маловідома. Якщо ж пропонують залучити в це «максимально вигідне» фінансове діло ще й друзів, родичів чи знайомих і обіцяють у вигляді бонусу частину вкладених ними грошей, то це, швидше всього є обманом. Не ведіться на високі проценти. Як правило, більші проценти пов'язані з більшими ризиками втрати грошей. Рекомендуємо віддавати перевагу солідним та відомим банкам.
Як уберегти свої заощадження від банківського шахрайства
Якщо ж Ви остаточно впевнилися у власному виборі, то детально ознайомтеся з інформацією про умови та терміни відкриття вкладів, відсоткові ставки. Перед підписанням договору, уважно перечитайте документи, які підписуєте, навіть якщо вони надруковані на декількох аркушах і дрібним шрифтом. Якщо у Вас виникли будь-які питання щодо умов договору, то запитайте про них у співробітника банку, який, у свою чергу, має надати зрозумілу та вичерпну відповідь.
Після підписання договору, клієнт отримує на руки один із його екземплярів з «мокрою» печаткою установи та підписом керівника. Зверніть увагу, що це не повинна бути копія. У випадку, коли договір підписує особа, яка не наділена наданими їй на те повноваженнями, то такий договір визнається недійсним.
Як уберегти свої заощадження від банківського шахрайства
На Вашу вимогу, представник банку, який оформляє договір, зобов'язаний надати письмове доручення на укладання таких договорів, видане на підставі рішень правління банку або на підставі установчих документів банку. Його теж слід уважно прочитати.
Варто зазначити, що в договорі обов'язково має вказуватися термін його дії, сума коштів, яка приймається на депозит, та процентні ставки. Після внесення коштів до каси, сума у квитанції має відповідати тій, що Ви внесли в касу і тій, яка зазначена в договорі.
Наступним кроком повинна бути перевірка нарахування коштів на банківський рахунок. Для цього Ви можете скористатися послугою консультаційних телефонів банку, дзвінки на які є безкоштовними. Подзвонивши за відповідним номером, можна дізнатися про стан Вашого рахунку. Окрім цього існує послуга, коли банк інформує про рух коштів вкладника, наприклад БМЗ-повідомленнями на мобільний телефон. В такому випадку Ви вчасно зреагуєте на несанкціонований доступ до коштів. Рекомендуємо, всі документи, про прийняття коштів на депозит, зберігати протягом всього терміну дії договору. Пам'ятайте, що ні на якому етапі депозитного договору, ніхто зі співробітників банку не має права вимагати передачі їм (тобто вилучення) оригіналів кожного з названих документів.
Як уберегти свої заощадження від банківського шахрайства
По можливості, уникайте інтернет-послуг по користуванню своїми банківськими рахунками. Це зручно, але ризик потрапити до рук шахраїв зростає. Всі можливі випадки того, як не стати жертвою шахраїв, передбачити дуже важко, однак знання умов договору, пакет документів у Ваших руках та періодичні перевірки наявності коштів на банківському рахунку, дають можливість уникнути шахрайських дій.
Якщо Ви все ж таки стали жертвою шахрайства, то пам'ятайте, що всю повноту відповідальності за схоронність депозиту несе банк, як одна юридична особа. У правильно укладеному депозитному договорі обов'язково повинна бути фраза про укладання договору з банком. Шановні громадяни! Будьте пильними та обережними при укладанні банківських договорів. Якщо Ви маєте сумніви щодо правильності оформлення документів чи питання щодо його умов, звертайтеся до відповідних фахівців, які нададуть відповіді та допоможуть Вам розібратися у всіх нюансах такого типу правочинів.
2013.02.19
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter