Черкаські контрозвідники піймали російського диверсанта!

Контррозвідники Служби безпеки України затримали у Черкаській області громадянина РФ під час підготовки до вчинення диверсії на стратегічно важливому військовому об’єкті нашої держави.

Оперативники спецслужби задокументували, що іноземець, який проживав на Черкащині, виготовляв вибухові речовини та саморобні вибухові пристрої. Так, згідно матеріалів кримінального провадження встановлено причетність до діяльності терористичної організації «4 ОМСБр 2 AK HM ЛНР» мешканця Черкаської області громадянина РФ Х. Дана особа здійснювала збір інформації про військові об’єкти, що розташовані на території Уманського району Черкаської області. Громадянин Х. через глобальну електронну мережу «Інтернет» придбав електронні ювелірні ваги з точністю до сотих грам, вогнетривкий посуд, низку хімічних речовин, зокрема: перекис водню 50%, формалін, гідроксид натрію, бутіловий спирт, бромистий натрій, індикаторний універсальний папір, сухий спирт.

Для проведення обшуку оперативниками СБУ був залучений заступник завідувача відділу – завідувач сектору фізико-хімічних досліджень відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Черкаського НДЕКЦ МВС. В ході обшуку було виявлено речовину білого кольору, яка згідно висновку експерта є особливо-небезпечною вибуховою речовиною ГМТД (гексаметилентрипроксіддіамін), яка відноситься до першої категорії категорування вибухових речовин (саморобна ініціююча вибухова речовина), у зв’язку з чим вона була знищена на місці спеціалістами-вибухотехніками ГУНП в Черкаській області. Також в ході обшуку виявлено металевий балон з-під поліролі із саморобним електрозапалювачем та зарядом вибухової речовини масою 504 грами (речовина по складу характерна для димного (чорного) пороху).

Черкаські контрозвідники піймали російського диверсанта!

Проведення комплексної судової вибухотехнічної експертизи було доручено експертам-вибухотехнікам відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень та експертам відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Черкаського НДЕКЦ МВС. Згідно висновку експертизи встановлено, що в даному пристрої є всі складові саморобного вибухового пристрою.

За попередніми даними громадянин Х. мав намір закласти саморобний вибуховий пристрій біля складу з паливно-мастильними матеріалами, що розташований на території військового аеродрому у м. Умань.

Взагалі під час санкціонованих слідчих дій за місцем проживання зловмисника правоохоронці вилучили три саморобні пристрої, в конструкціях яких є всі складові саморобних вибухових пристроїв, два види вибухових речовин, майже два кілограми хімічних речовин, електродетонатор, нотатки з хімічними формулами, спеціалізовану літературу та схеми створення вибухівки.

Черкаські контрозвідники піймали російського диверсанта!

Також виявлено матеріали, що свідчать про збір іноземцем інформації про об’єкт диверсії. Наразі слідчими СБУ повідомлено громадянину РФ Х. про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 113 (диверсія) та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває досудове розслідування. Спецоперація з викриття та затримання зловмисника проводилась під процесуальним керівництвом прокуратури Черкаської області з експертно-криміналістичним супроводженням експертами Черкаського НДЕКЦ МВС.

2019.08.14
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter