Психологічна експертиза

Психологічна експертиза

Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійній основі проводяться судово-психологічні експертизи у цивільних справах та експертні дослідження на замовлення фізичних осіб.

Здебільшого потреба у проведенні зазначеного виду експертних досліджень виникає під час розгляду справ про компенсацію моральної шкоди (стаття 23 Цивільного кодексу України).

Експертиза моральної шкоди є однією з найбільш поширених предметних видів психологічної експертизи на даний час.

Під “моральною шкодою” розуміють втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб (постанова Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р.).

Моральні страждання – це відчуття образи, приниження, обурення, несправедливості, страху і т.д. Одним словом, це різноманітні негативні переживання людини при настанні певних ситуацій, наприклад, відшкодування моральної шкоди при дорожньо-транспортній пригоді, яка призвела до каліцтва або смерті, заподіяння шкоди здоров’ю різного ступеня тяжкості, порушення недоторканості житла, порушення права власності, притягнення невинного до кримінальної відповідальності, у справах, що стосуються приниженні честі, гідності чи ділової репутації та інше.

Дуже часто звернувшись до суду за компенсацією завданого матеріального збитку позивач просить відшкодувати завдану моральну шкоду. Але факт, що людина зазнала моральної шкоди необхідно довести та встановити її розмір.

Метою даного дослідження є встановлення наявності/відсутності моральних страждань, що пов’язані з психологічно деструктивними посяганнями на соціальну сутність особистості та прав, що охороняються законом, та підходи до розрахунку орієнтовного розміру моральної шкоди.

Під час проведення судово – психологічних досліджень використовуються загальновідомі в науковій практиці психологічні методи та методики, що обираються з урахуванням специфіки кожної конкретної справи та питань поставлених на розгляд експертизи.

Ми радимо зібрати якомога більше даних, які підтверджують спричинення моральних та фізичних страждань, зокрема це виписки з медичних карт із зазначенням діагнозів, листи непрацездатності, направлення на санаторно-курортне лікування, свідоцтво про смерть тощо.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять психологічні я у експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1098.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертом відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном +38 (0472) 39-36-27.

2019.02.28
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter