ПОЧЕРКОЗНАВЧА ЕКСПЕРТИЗА

ПОЧЕРКОЗНАВЧА ЕКСПЕРТИЗА

Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійні основі проводяться судово-почеркознавчі експертизи у цивільних і господарських справах та експертні дослідження на замовлення фізичних і юридичних осіб.

Здебільшого потреба у проведенні зазначеного виду експертних досліджень виникає під час розгляду справ про визнання недійсним заповіту чи право на спадщину, про стягнення заборгованості (у т.ч. за кредитним договором), про визнання недійсними різних договорів (купівлі-продажу, дарування, ренти, довічного утримання); по трудових спорах (про стягнення заробітної плати, про поновлення на роботі); оскарження дій посадових осіб (наприклад, щодо протоколу про адміністративне правопорушення), про поділ спільно нажитого майна тощо.

Метою даного виду експертизи є ідентифікація особи, яка написала певний рукописний текст або виконала підпис. Експертизою може бути встановлений або спростований факт написання конкретною особою тих чи інших записів, встановлюються способи їх виконання, незвичний стан особи в момент виконання рукопису.

Почеркознавчою експертизою досліджуються такі об’єкти, як рукописні тексти (у т.ч. цифрові та короткі записи) та підписи.

Для проведення почеркознавчої експертизи чи дослідження обов’язково надаються зразки для порівняння, а саме: вільні зразки почерку чи підписів (у будь-яких документах, листах, заявах, щоденниках, рецептах, квитанціях тощо), виконані ймовірним виконавцем, не у зв’язку з досліджуваною подією; умовно-вільні зразки почерку чи підписів (у поясненнях, заявах, інших документах), виконаних ймовірним виконавцем після порушення справи, але не спеціально для почеркознавчої експертизи та експериментальні зразки почерку чи підписів, які спеціально відбираються слідчим згідно зі ст. 245 КПК України з метою направлення їх для проведення експертизи.

Зразки для порівняльного дослідження повинні не викликати сумніву в їх походженні, їх обсяг повинен перевищувати обсяг досліджуваного тексту приблизно в 3-4 рази, зразки повинні бути взаємно порівнюваними, як по фрагментах рукописного тексту чи слів, так і по письмовому приладдю та часу виконання.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять почеркознавчі експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1098.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертами сектору почеркознавчих досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном +38(0472) 39-36-31.

2019.02.27
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter