Встановлення культурної цінності експертами - мистецтвознавцями

Відкритість України для світу та різноманіття культурної спадщини приваблюють не тільки місцевих прихильників мистецтва, а й знавців з-за кордону. Останнім часом спостерігається значний відтік за межі країни великої кількості художніх та історичних цінностей. Злочинність не залишає без уваги предмети культури та старовини.

Внаслідок поширення «чорних розкопок» Україна втрачає десятки цінних пам’яток, стверджують археологи. В останні роки дії «чорних» археологів в Україні стали масовими: грабують, як варвари, і в значних масштабах, дослідники б’ють на сполох. Вони наводять приклади, коли на чорному ринку збували унікальні артефакти, знайдені на території України під час нелегальних розкопок. Особливо багато таких випадків на території Черкаської області, яка досить багата на городища Чорноліської, Трипільської Пеньківської, Черняхівської, Скіфської та Давньоруської культури.

Встановлення культурної цінності експертами - мистецтвознавцями

На Інтернет-аукціонах з’являються унікальні речі, які мають культурну цінність для нашої держави та належать до великої спадщини стародавніх культур, не кажучи вже про те, скільки таких речей контрабандою перетинає кордон України.

А буває і так, що людина навіть і не здогадується, що речі, які вона перевозить за кордон являються культурними цінностями.

У Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України працюють фахівці, які встановлюють приналежність того чи іншого предмету до категорії культурних цінностей.

Експертам – мистецтвознавцям доводиться досліджувати різноманітні речі мистецтва, антикваріату, побуту. Найчастіше це монети, медалі, ордени, картини, ікони, антикварні ювелірні вироби, зброя, предмети археології, твори декоративно-прикладного й сакрального мистецтва, книги.

Зазвичай, речі, що досліджуються є об’єктами кримінального провадження, але бувають і винятки. Звертаються і власники приватних колекцій для дослідження предметів на автентичність, встановлення підробок, встановлення культурної цінності з метою вивезення предметів за межі України.

Відповідно до законодавства, а саме статті 1 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» від 21.09.1999 року культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

З огляду на культурологію, ми знаємо, що предмет може мати цінність в певному контексті, але сам по собі не бути цінністю. Бо цінність не завжди матеріальна, а особливий вид сенсу, який вбачає у предметі експерт-фахівець.

При проведенні досліджень враховується не лише датування. Річ може бути відносно новою, важливим є її унікальність, майстерність виконання, матеріали тощо. Існує багато критеріїв. Предмет може бути старовинним, але не становить культурної цінності. Визначення цього питання залежить від компетентності фахівця.

Правоохоронці Черкащини постійно виявляють культурні цінності, які громадяни намагаються вивезти за кордон. Вилучені речі направляють до Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центу МВС України для проведення мистецтвознавчої експертизи, з метою встановлення їх належності до культурних цінностей. Нещодавно експерти встановили, що предмети, які мали намір вивезти за кордон виявилися унікальними та відносяться до культових, обрядових, предметів та декоративних прикрас, що належали давній скіфській культурі IV - VІ століття до н. е. та Черняхівській культурі ІІ – IV ст. н.е., і являються пам’ятками археології, що мають музейну цінність. Завдяки професіоналізму, наполегливості, глибоким знанням історії та культури, експертам-мистецтвознавцям вдалося встановити предмети, визначити їх приналежність та культурну цінність, тому держава отримала ще один неоціненний вклад у скарбничку унікальних предметів культури, які стануть гідними експонатами музеїв України.

Встановлення культурної цінності експертами - мистецтвознавцями
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter