Історико-біографічне дослідження Сидоренка Л.О. відкрило нові сторінки історії

В рамках співпраці з Центральним музеєм Державної прикордонної служби України, благодійною організацією «Пошуковий загін «Зелена брама» та на підставі звернення Рогівської сільської ради Маньківського р-ну Черкаської області, Сидоренком Л.О., провідним фахівцем з організації наукової роботи Черкаського НДЕКЦ МВС України проведено історико-біографічне дослідження стосовно обставин трагічного бою 92 Перемишльського прикордонного загону Західного військового округу, який відбувся 30.07.1941 року біля с.Роги. За деякими даними в тому бою поклали голови близько 200 із 600 прикордонників 92 Перемишльського прикордонного загону, але прізвища лише 30 із них увічнені на братській могилі, інші так і залишились невідомими. Дослідження проводилося за трьома напрямками: вивчення архівних документів, опитування населення, проведення земляних пошукових робіт.

Історико-біографічне дослідження Сидоренка Л.О. відкрило нові сторінки історії

Результати дослідження дали підставу для написання роботи «Живі серед загиблих», найбільш вагомим внеском якої стало встановлення того факту, що із 30 осіб, вказаних у документах на пам’ятник, які начебто загинули 30.07.1941 біля села Роги, 5 прикордонників там не загинули:

  • «Капитан Иванов», це «капитан Иванов Леонтий Павлович», який пізніше, 04.08.1941 відійшов із загоном до с. Підвисоке де і потрапив 08.08.1941 в полон, в якому перебував не менш ніж до 01.01.1945 року; подальша доля невідома;
  • «Старший лейтенант Балицкий Андрей Александрович» пізніше, 04-05.08.1941 приймав участь в боях біля с.Підвисокого; подальша доля невідома;
  • «Младший политрук Королев Виктор Николаевич» залишився живим, після війни написав спогади;
Історико-біографічне дослідження Сидоренка Л.О. відкрило нові сторінки історії
  • «Лейтенант Никитин Иван Никитич (Никитович)» 19.04.1942 воював у Сталінграді; подальша доля невідома;
  • «Младший сержант Олексенко Михаил Кондратьевич» залишився живим, 06.04.1985 був нагороджений «Орденом Отечественной войны II степени», а 22.03.1986 написав листа.

Автору не вдалося достовірно встановити, на підставі яких первинних документів складалися списки загиблих, звідки взята загальна кількість загиблих тощо.

По суті, в роботі піднято ряд важливих питань:

  • чому до цього часу не встановлені обставини бою та прізвища прикордонників, які загинули 30.07.1941 біля с. Роги Маньківського р-ну Черкаської області?
  • чому прізвища не менш ніж двох прикордонників, які залишилися в тому бою живими, а ще три бійці воювали пізніше, до цього часу викарбувані на пам’ятнику серед загиблих?
  • чому не проведені повномасштабні земляні пошукові роботи з пошуку останніх?
  • чому не встановлена кількість останків бійців, звезених місцевим населенням у польову силосну яму?

Проведене дослідження базується на значному фактичному матеріалі, ілюстроване копіями документів, що виключає суб’єктивний підхід в оцінці встановлених фактів.

Історико-біографічне дослідження Сидоренка Л.О. відкрило нові сторінки історії

У разі отримання відповідних дозволів, планується продовження земляних пошукових робіт та проведення ексгумації похованих у братській могилі з метою встановлення кількості похованих, можливого відшукання документів чи предметів, за допомогою яких можна було б ідентифікувати загиблих, скласти відповідні списки, перепоховати загиблих з військовими почестями тощо.

Загалом, результати даної роботи мають важливе значення для відновлення історичної справедливості, передбачають проведення подальших досліджень, можуть бути використані військовими істориками та слугувати військово-патріотичному вихованню.

Результати дослідження викликали зацікавленість у представників Рогівської сільської ради Маньківського р-ну Черкаської області, Центрального музею державної прикордонної служби України, Інституту історії України НАН України, історичного факультету Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького, історичного факультету Черкаського державного технологічного університету та інших установ.

zhivi_sered_zagiblih-compressed.pdf
2018.09.11
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter