Попередження для громадян, які планують придбати транспортний засіб!

02.12.2020 в Територіальному сервісному центрі МВС України № 7141, що в місті Черкаси громадянин П. звернувся з заявою про реєстрацію автомобіля Volkswagen LT 35. Під час дослідження автомобіля та його реєстраційних документів судовим експертом сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують Черкаського НДЕКЦ МВС було встановлено, що номер кузова має ознаки механічного знищення. Автомобіль було вилучено на штрафмайданчик для подальшої перевірки.

Попередження для громадян, які планують придбати транспортний засіб!

В чинній редакції статті 290 Кримінального кодексу України передбачено покарання за знищення, підробку або заміну номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу, за яке передбачено покарання у вигляді штрафу від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Дане кримінальне правопорушення передбачає прямий умисел, а це означає, що до покарання за маніпуляції з номером кузова не повинні притягати осіб, що стали жертвою шахраїв та придбали автомобіль зі зміненим або знищеним номером кузова. І, здається, це чудова новина… Однак, треба враховувати іншу, так скажемо, сторону медалі. Для повного, всебічного та об’єктивного розгляду такої ситуації повинно бути проведено повноцінне розслідування і в обов’язковому порядку транспортний засіб вилучається у господаря на час його проведення. Після цього, дані відомості вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань (тобто порушується кримінальне провадження) та призначається експертиза комплексного дослідження транспортного засобу. Як свідчить практика, в 99% незаконні маніпуляції з номером агрегату висновком експертизи підтверджується, після чого настає час тривалого розслідування, який інколи затягується на роки, і весь цей час автомобіль стоїться на штрафмайданчику. Треба зазначити, що навіть якщо Ви ніякого відношення до знищення номеру чи інших незаконних маніпуляцій з ним не маєте, повз Вас ця ситуація, як власника автомобіля, не пройде. Скоріш всього, при придбанні вилученого транспортного засобу Ви вирішили зекономити кошти та трішки часу для повноцінної його перевірки експертами Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, які знаходяться на майданчиках при територіальних сервісних центрах МВС. І от, зекономлені ресурси тоді, вам доведеться віддати сповна зараз.

Наголошуючи на даній проблемі, ми не маємо на мені Вас залякати, ми лише хочемо забезпечити Ваш спокій, як власника майбутнього чи теперішнього ТЗ. Будьте обачні, ніхто крім Вас самих, не потурбується про Вашу безпеку, тому при придбанні автомобіля в обов’язковому порядку зверніться до фахівців НДЕКЦ МВС, які допоможуть вам в цьому.

У всіх територіальних сервісних центрах Черкаської області працюють фахівці Черкаського НДЕКЦ. Вони проводять належну перевірку транспортних засобів і надають такі послуги:

  • Дослідження ідентифікаційних номерів агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна)
  • Встановлення об’єму двигуна
  • Встановлення року виготовлення ТЗ
  • Встановлення ринкової вартості ТЗ при укладанні договорів купівлі-продажу ТЗ
  • Встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

Більш детальна інформація на сайті Головного сервісного центру МВС України за посиланням

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter