Як безпечно придбати бувший у використанні автомобіль

Перевірка автомобіля перед купівлею – це не просто бажана, а обов’язкова та необхідна процедура, і, здавалось, все і всі чудово це розуміють. Більш того, кожен покупець автомобіля впевнений в своїх знаннях на всі сто. Однак, статистика та життєва практика безпристрасні, непідкупні, і що саме головне, об’єктивні – обманутих покупців величезна кількість.

Умовно перевірку автомобіля можна розділити на два етапи: технічну та юридичну.

Як правильно вибрати і перевірити автомобіль далі в цій статті.

Розпочнемо з технічної перевірки автомобіля. Отже, коли Ви вже вподобали певний автомобіль, повинні пам’ятати наступне. Перевірку будь-якого автомобіля необхідно розпочати з діагностики та огляду кузова. Кузов являється одним із найкоштовніших елементів автомобіля, гарантією Вашої безпеки, в тому числі і матеріальної. Перевіряємо аварійність автомобіля, його зовнішній вигляд, заміну кузовних елементів, місця шпаклівки і т.п. Звичайно, краще всього використовувати вимірювач товщини лакофарбового покриття. Зазвичай, огляд розпочинають з даху автомобіля, оскільки вона, як правило, є еталонним показником виміру фарби, саме по ній ми орієнтуємось на подальше дослідження фарби по всьому кузову (це пов’язане з тим, що в більшості випадків дах автомобіля рідко пошкоджується та піддається ремонту). Після чого, продовжуємо огляд решти кузова – арок, порогів, стійок, звертаємо увагу на підкапотний простір. Мабуть не треба пояснювати, що товщина лакофарбового покриття має бути по всій поверхні з незначними відхиленнями. Якщо на якійсь ділянці маються значні або навпаки тонкий шар лакофарбового покриття, то відповідно на ній проводились ремонтні роботи.

Як безпечно придбати бувший у використанні автомобіль

Також обов’язково звертаємо увагу на комплектуючі деталі автомобіля: їх наявність, цілісність, місяць, рік випуску та співставляємо з роком випуску автомобіля. Розбіжність в більшості виробників не має перевищувати 3-6 місяців, в іншому випадку можемо з впевненістю сказати, що комплектуючі деталі піддавалися заміні.

Звичайно, не обходимо увагою багажний відсік. Звертаємо увагу на заводські шумо-, віброізоляцію, шви зварювання, герметик.

Після кузова переходимо до огляду двигуна. Звертаємо увагу на сліди оливи, нагару та подібне. Як би це не звучало дивно, однак Вас не має насторожити невимитий двигун, оскільки можемо робити висновки, що власник не мав цілі приховати недоліки в роботі, у протилежному ж випадку, можуть виникнути ряд питань. Звичайно, необхідно звернути увагу і на номерний майданчик (спосіб обробки, нанесення номеру і т.п.).

Як безпечно придбати бувший у використанні автомобіль

Далі, після візуального огляду вподобаного авто, рекомендуємо провести комп’ютерну діагностику, яка визначить наявні технічні несправності та пошкодження окремих елементів, вузлів та систем автомобіля, які виявляє сам бортовий комп’ютер авто.

Одним із важливих етапів огляду транспортного засобу є перевірка ідентифікаційних номерів агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна) і, звичайно, не можна обезцінювати важливість перевірки реєстраційних документів, що їх супроводжують. Варто розуміти, що пересічний громадянин не зможе з впевненістю та детально зробити реальні висновки по автомобілю, для цього необхідні навики, знання та досвід. Навіть незначні, на Вашу думку, недоліки можуть наштовхнути експерта на певні висновки не на користь продавця.

Ми вкотре нагадуємо Вам про можливість звернення до експертів Черкаського експертно-криміналістичного центру МВС України для повного та достовірного дослідження транспортних засобів. При якому експерт проведе належну перевірку транспортного засобу і надасть такі послуги:

  • дослідження ідентифікаційних номерів агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна)

  • встановлення об’єму двигуна

  • встановлення року виготовлення ТЗ

  • встановлення ринкової вартості ТЗ при укладанні договорів купівлі-продажу ТЗ

  • встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

Вказані послуги є регламентованими державними платними послугами, які надаються виключно державними експертними установами, якою є Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Доводимо до Вашої уваги, що Національним агенством з акредитації України Черкаському НДЕКЦ МВС надано атестат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ ISO/IES 17025:2017 до надання вказаних послуг за напрямком криміналістичного дослідження транспортних засобів.

Як безпечно придбати бувший у використанні автомобіль

За технічною перевіркою Ви можете звернутися до експертів Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, що співпрацює з сервісними центрами МВС в Черкаській області.

Після детальної перевірки автомобіля, переходимо до його юридичного оформлення. Це робиться в регіональних сервісних центрах МВС, а сам порядок закріплений постановою Кабміну від 07.09.1998 №1388. Раніше існувала процедура зняття автомобіля з реєстрації, проте вона була скасована у 2018 році.

Які документи потрібні для перереєстрації автомобіля:

- документи, що підтверджують правомірність придбання транспортного засобу (перелік таких документів визначено п. 8 Порядку №1388);

  • заяву, яку заповнюють безпосередньо в сервісному центрі;

  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля;

  • документи, що засвідчують особу покупця і продавця (або тільки покупця, якщо автомобіль був придбаний в автосалоні);

  • реєстраційні картки платника податків покупця і продавця (або тільки покупця, якщо автомобіль був придбаний в автосалоні).

  • в разі оформлення договору купівлі-продажу в ТСЦ, необхідно надати оціночну або середньоринкову вартість транспортного засобу і документ про сплату податку на дохід від продажу об'єкта рухомого майна (виняток становлять: легкові автомобілі, мотоцикли, мопеди. Необхідність надання оціночної або середньоринкової вартістю і оподаткування виникає тільки в разі продажу / обміну протягом звітного (календарного) року більш ніж одного легкового автомобіля та / або мотоцикла, і / або мопеда).

Якщо автомобіль до цього перебував в експлуатації за кордоном України, в реєстраційний центр потрібно буде подати документи, що підтверджують походження автомобіля з країни ввезення, а також заяву нового власника автомобіля, митну декларацію на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронну митну декларацію або видане органами доходів і зборів та посвідчення про реєстрацію в сервісному центрі МВС.

Крім цього, нагадуємо, що на Черкащині надають послуги п’ять підрозділів територіальних сервісних центрів МВС України : у м.Черкаси, м.Умані, м.Золотоноші, м.Звенигородці і м.Корсунь-Шевченківському. Графік роботи: з вівторка до п’ятниці – з 09.00 до 18.00, субота – з 09.00 до 16.45. Неділя, понеділок – вихідні.

Надіємось, що дана стаття виявилась для Вас корисною та надала певне розуміння в переліку дій при придбанні транспортного засобу.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter