До уваги громадян! Вирішили купити автомобіль? Обов'язково покажіть його експерту!

Вже давно легковий автомобіль для його власника став засобом комфортного пересування, а не розкішшю. Сьогоденний автомобільний ринок наповнений будь-якими марками та моделями як нових автомобілів, так і потриманих та може задовольнити самого вибагливого покупця. Завдяки широкій ціновій гамі легковий автомобіль зараз став доступним практично кожному громадянину. Дехто його міняє настільки часто, що навіть не пам’ятає номерних знаків. Зокрема цьому сприяє чинне законодавство, яке дозволяє експлуатувати автомобіль без будь-яких його перереєстрацій. Однак, таке легковажне ставлення до питання придбання транспортного засобу може призвести до появи неочікуваних проблем.

Вирішили купити автомобіль? Який і де – залишимо поза увагою. Розглянемо лише технічне питання експертного огляду, що супроводжує оформлення купівлі – продажу транспортних засобів в територіальних сервісних центрах.

Загалом, за 2020 рік експертами сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів Черкаського НДЕКЦ МВС проведено 42462 оглядів транспортних засобів, з них виявлено 36 автомобілів зі зміненими ідентифікаційними номерами та 6 фактів підробки реєстраційних документів, в тому числі і документів на автомобілі, привезені із-за кордону.

Можливо, на перший погляд, ця кількість здається Вам незначною, але на хвилину уявіть себе на місці власника незаконного автомобіля… У результаті, новий власник авто втрачає чималі суми. Окрім того, може втратити авто, бо в таких випадках викликають слідчо-оперативну групу і далі слідчі порушують кримінальне провадження та займаються цією справою. А суд може прийняти рішення про повернення автомобіля власникові, проте без права експлуатації. До речі, такий огляд можна замовити і без перереєстрації автомобіля. Вартість послуги від 150 до 200 гривень, в залежності від марки автомобіля (країни виробника).

Способів злочинних підробок номерів агрегатів та документів на ТЗ існує безліч, тому якщо вирішили купити автомобіль, обов’язково покажіть його експерту, який проведе дослідження транспортного засобу.

Комплексне експертно-криміналістичне дослідження транспортних засобів – це дослідження експертом ідентифікаційних номерів транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують, з метою вирішення питань, що потребують спеціальних знань у галузі криміналістичної техніки. Це загальне поняття характеризує як судову, так і позасудову криміналістичну експертизу транспортних засобів. Судова криміналістична експертиза транспортних засобів може бути визначена як дослідження експертом на основі спеціальних знань у галузі криміналістичної техніки транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують, із питань, що є або будуть предметом судового розгляду. Позасудова криміналістична експертиза транспортних засобів – це дослідження експертом на основі спеціальних знань у галузі криміналістичної техніки транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують, за зверненням юридичних або фізичних осіб, не пов’язаних із вирішенням завдань судочинства.

До уваги громадян! Вирішили купити автомобіль? Обов'язково покажіть його експерту!

У разі звернення до експертів Ви отримаєте відповіді на основні питання, що мають значення при купівлі автомобіля, а саме:

  • чи не змінювалися ідентифікаційні номери агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна);
  • який об’єм двигуна;
  • яка фактична дата виготовлення автомобіля і чи дійсно він не омолоджений із метою підвищення його комерційної привабливості при продажу;
  • встановлення ринкової вартості транспортного засобу;
  • встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

У процесі проведення дослідження експерт повністю перевірить автомобіль щодо всіх можливих варіантів кримінальної зміни ідентифікаційних номерів, після чого на спеціальному бланку видасть висновок експертного дослідження, скріплений печаткою та власним підписом, за відповідність і законність якого він несе персональну відповідальність.

Вказані послуги є регламентованими державними платними послугами, які надаються виключно державними експертними установами, якою є Черкаський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Доводимо до Вашої уваги, що Національним агенством з акредитації України Черкаському НДЕКЦ МВС надано атестат про акредитацію відповідно до вимог ДСТУ ISO/IES 17025:2017 до надання вказаних послуг за напрямком криміналістичного дослідження транспортних засобів.

До уваги громадян! Вирішили купити автомобіль? Обов'язково покажіть його експерту!

Тільки звернувшись до кваліфікованих працівників Експертної служби при сервісних центрах МВС в Черкаській області, Ви можете себе уберегти від покупки автомобіля з підробленим свідоцтвом про реєстрацію, перебитими номерами агрегатів та після подачі заяви перевірити, чи автомобіль не перебуває в розшуку, також це є гарантією що ви не придбаєте автомобіль двійник.

Будьте обачними!

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter