Підроблене свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу вкотре виявлено працівниками Черкаського НДЕКЦ МВС

Період становлення ринкових відносин в Україні та європейське інтегрування на сучасному етапі розвитку нашої країни супроводжується значним зростанням кількості документів, що посвідчують особу або право власності на рухоме та нерухоме майно, які містять певну інформацію. Такі документи призначені для тривалого їх використання та перебування в обігу і, як свідчить практика, вони часто стають предметами злочинних посягань. Супроводжуючі документи на транспортні засоби відіграють важливу роль при експлуатації автомобілів, передачі права власності на ТЗ, забезпеченні дорожнього руху. Тому до таких документів висуваються більш жорсткі умови щодо захисту, експлуатації та можливості швидкої і надійної перевірки останніх.

Останнім часом в умовах науково-технічного прогресу постійно з’являються нові і все більш ефективні способи підробки та впровадження в документообіг підроблених документів. З розвитком технологій, а саме при появі нових пристроїв для друку із великою роздільною здатністю, або з можливістю друку на типографських пристроях, розрізняти документи з такою якістю друку та відносити їх до підроблених стає все складніше. У зв`язку з цим радимо під час купівлі, обміні та проведенні інших операцій щодо автомобіля ретельно перевіряти усі документи та його технічний стан. В цьому питанні Вам допоможуть експерти Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, що співпрацює з сервісними центрами МВС в Черкаській області.

Випадки виявлення незаконного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу є непоодинокими. Так, 20.11.2020 до Територіального сервісного центру МВС України № 7145, що в місті Золотоноша, Черкаської області, з заявою про реєстрацію автомобіля DAF XF 105.460 звернувся місцевий житель. Під час дослідження реєстраційних документів вказаного автомобіля судовими експертами сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують Черкаського НДЕКЦ МВС було встановлено, що бланк документа свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу не відповідає бланкам, які знаходяться в офіційному обігу.

Про встановлення вказаних невідповідностей судовим експертом Черкаського НДЕКЦ МВС було повідомлено керівництво Територіального сервісного центру та відповідно, повідомлено про подію чергового чергової частини Золотоніського відділу поліції ГУНП в Черкаській області.

Нагадуємо, що законом передбачено кримінальну відповідальність за підробку документів, їх використання. Зокрема, частина 1 статті 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) передбачає покарання штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Що можна перевірити у сервісних центрах

У всіх територіальних сервісних центрах Черкаської області  працюють фахівці  Черкаського НДЕКЦ. Вони проводять належну перевірку транспортних засобів і надають такі послуги:

  • Дослідження ідентифікаційних номерів агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна)

  • Встановлення об’єму двигуна

  • Встановлення року виготовлення ТЗ

  • Встановлення ринкової вартості ТЗ при укладанні договорів купівлі-продажу ТЗ

  • Встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

Підроблене свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу вкотре виявлено працівниками Черкаського НДЕКЦ МВС
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter