Проведення експертиз та досліджень зброї

В людській уяві, поняття «експертиза зброї» обов’язково асоціюється із такими поняттями як «тяжкий злочин», «вбивство», «бандитизм», інколи «самогубство». На сьогодні до цього переліку можливо добавляти ще й браконьєрів, а то й просто хуліганів, які граючись, вирішили постріляти з травматичної чи пневматичної зброї по перехожих чи транспортних засобах.

І дійсно, балістичною експертизою можливо встановити належність того чи іншого предмету до певного виду зброї чи боєприпасів, використовуючи численні каталоги та довідники, або ж встановити придатність цих предметів для стрільби, провівши в спеціальній кімнаті для відстрілу зброї експериментальні відстріли. Також можливо встановити чи була відстріляна куля чи гільза, вилучена з місця скоєння злочину, з конкретної зброї, вилученої у злочинця.

Проведення експертиз та досліджень зброї
Проведення експертиз та досліджень зброї

Окремим видом експертизи зброї є дослідження холодної зброї – предметів та пристроїв, які мають відповідну технічну забезпеченість та спеціально призначені для нанесення ушкоджень.

Експертиза холодної зброї також встановлює належність предмету до певного типу та виду, визначає спосіб його виготовлення, а також основне завдання – встановлює належність предмета до холодної зброї, провівши ряд випробувань та вимірювань на спеціальному обладнанні.

Різновидів вогнепальної бойової, мисливської, спортивної зброї та боєприпасів до них на сьогоднішній день існує безліч. Так як і різновидів та підвидів холодної зброї.

На території Черкаської області експертизи та дослідження зброї проводяться виключно експертами Черкаського НДЕКЦ МВС. Випробувальні лабораторії Черкаського НДЕКЦ МВС акредитовані відповідно до міжнародного стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2017, що засвідчує технічну компетентність проведення зазначених досліджень.

Проведення експертиз та досліджень зброї

Однак дослідження зброї можливо проводити не лише по кримінальних провадженнях, з метою встановлення обставин злочинів.

У Черкаському НДЕКЦ МВС на замовлення фізичних та юридичних осіб проводяться дослідження зброї в наступних випадках:

  • на замовлення приватних охоронних структур. Для здійснення охоронної діяльності приватні охоронні компанії, які забезпечують охоронців певними видами зброї самооборони чи зброї несмертельної (нелетальної) дії повинні мати документально підтверджені висновки про відсутність змін у конструкції зазначеної зброї та неможливості здійснення пострілів бойовими патронами;
  • під час перетину кордону зі зброєю, особа повинна мати при собі висновок про те, чи відноситься вона до певного виду зброї чи ні;
  • для оформлення дозвільних документів. Якщо мисливець, маючи дозвіл на право зберігання й носіння зброї вирішив легалізувати ніж, придбаний не в торгівельній мережі, він має звернутись до експертної установи для проведення дослідження вказаного ножа. В подальшому, висновок експертного дослідження особа надає до підрозділу дозвільної системи ГУНП для реєстрації зазначеного ножа;
  • для музейних експонатів чи реквізиту реконструкцій. Під час створення різними громадськими організаціями історичних музеїв, музеїв бойової слави тощо, де експонатами є зразки зброї чи боєприпасів часів війни, подібні предмети повинні бути вихолощеними (деактивованими), що підтверджується відповідними висновками експертного дослідження. Крім цього, в останній час стали популярні так звані реконструкції історичних подій, організатори яких купляють чи отримують масогабаритні макети різноманітної зброї. Маючи на руках відповідні висновки експертного дослідження, організатори реконструкцій спрощують носіння, перевезення, зберігання та використання таких макетів.
Проведення експертиз та досліджень зброї
Проведення експертиз та досліджень зброї

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від кількості об’єктів дослідження, складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять експертизи та дослідження зброї.

Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 5 днів, для експертних досліджень - до 3 днів. Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Оскільки експертиза зброї експертиза має багато різних напрямків та досліджує різні об’єкти, коло питань, яке вирішується балістичними експертизами чи експертизами холодної зброї в ході їх проведення досить велике. Щоб уникнути некоректної постановки питань, та для вирішення інших питань, які стосуються особливостей упакування об’єктів дослідження, надання зразків для порівняння, оплати за проведення дослідження тощо, слід звернутися за консультацією до судових експертів, які проводять експертизу зброї.

Контактна інформація

Проведення експертиз та досліджень зброї
Проведення експертиз та досліджень зброї
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter