Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень

Письмо відноситься до найбільшого винаходу людства, а писемність є найбільш універсальною та стародавньою формою закріплення і передачі інформації.

Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень

Одне із тлумачень слова «документ» - це - «письмове засвідчення про що-небудь...». На сьогодні письмові документи складають особливу групу документів, тому дослідження почерку в сучасній криміналістиці залишається одним із важливих та актуальних завдань.

Почерк особи може змінюватись під впливом різних чинників, таких як:

  • природні – виникають з віком; внаслідок незвичних умов, незвичного пишучого приладдя, чи незвичного стану пишучої особи;
  • патологічні – виникають в результаті хвороб чи травм (розлади психіки, ушкодження кисті тощо);
  • штучні – виникають внаслідок маскування (шляхом заміни пишучої руки, зміни шрифту, уповільнення або збільшення швидкості тощо) та імітації (шляхом наслідування почерку іншої особи по пам’яті, на око чи шляхом змалювання).

Саме почеркознавчою експертизою може бути встановлений або спростований факт написання конкретною особою тих чи інших записів, встановлюються способи їх виконання, незвичний стан особи в момент виконання рукопису.

Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень

Експертами Черкаського НДЕКЦ МВС на постійній основі проводяться судово-почеркознавчі експертизи у цивільних і господарських справах, а також експертні дослідження на замовлення фізичних і юридичних осіб.

Здебільшого потреба у проведенні зазначеного виду експертних досліджень виникає:

  • під час розгляду справ про визнання недійсним заповіту чи право на спадщину, про стягнення заборгованості (у т.ч. за кредитним договором)

  • про визнання недійсними різних договорів (купівлі-продажу, дарування, ренти, довічного утримання);
  • про поділ спільно нажитого майна;
  • по трудових спорах (про стягнення заробітної плати, про поновлення на роботі) тощо.

Обов’язковою умовою проведення почеркознавчого дослідження є наявність порівняльних зразків почерку чи підписів, які відповідають наступним вимогам:

  • зразки не повинні викликати сумніву в їх походженні;
  • їх обсяг повинен перевищувати обсяг досліджуваного тексту приблизно в 3-4 рази;
  • зразки повинні бути взаємно порівнюваними, як по фрагментах рукописного тексту чи слів, так і по письмовому приладдю та часу виконання.
Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять почеркознавчі експертизи та дослідження.

Орієнтовний термін проведення становить:

  • для судових експертиз - до 30 днів,

  • для експертних досліджень - до 10 днів,

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертами сектору почеркознавчих досліджень відділу криміналістичних видів досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС.

Контактна інформація

Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень
Проведення почеркознавчих експертиз та досліджень
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter