Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню транспортно-трасологічних експертиз

Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню  транспортно-трасологічних експертиз

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) зазвичай відбувається раптово та в короткий проміжок часу і відновити її механізм з показів учасників та свідків іноді неможливо. Тому першочергового значення набувають виявлені на місці пригоди матеріально-фіксовані сліди.

На транспортних засобах, які брали участь в ДТП, на дорожньому покритті, часто виявляються сліди, які могли бути залишені шинами, колесами, іншими частинами транспортних засобів. Вивчення вказаних слідів і об’єктів, їх взаємного розташування, дозволяє суттєво доповнити або розкрити картину того, як починалась ДТП, як взаємодіяли транспортні засоби між собою чи транспортний засіб і пішоходи.

Проведення у справах про ДТП транспортно-трасологічної експертизи сприяє встановленню важливих обставин: визначення місця зіткнення (наїзду), взаємного розташування ТЗ у момент первинного контактування та якими частинами вони контактували та ін.

Тому, якщо покази учасників ДТП, зокрема в частині розташування місця зіткнення транспортних засобів мають суперечливий характер, що часто трапляється у слідчій та судовій практиці, виникає необхідність призначення транспортно-трасологічної експертизи, яка вирішує такі питання:

  1. Який механізм контактування ТЗ?

  2. Чи залишені сліди певними частинами даного ТЗ, що виступають?

  3. Яким було взаємне розташування транспортних засобів в момент їх первинного контактування?

  4. Який механізм контактування пішохода та ТЗ? Хто з осіб, які перебували в ТЗ під час ДТП (вказуються прізвища, імена та по батькові осіб), перебував за кермом (для вирішення питань про взаємне розташування ТЗ і потерпілого та про особу, яка керувала ТЗ, призначається комплексна судово-медична і транспортно-трасологічна експертиза)?

  5. Який з транспортних засобів під час їх зіткнення стояв, а який рухався?

  6. Де, відносно елементів проїзної частини дороги (на якому місці дороги), сталося зіткнення транспортних засобів (наїзд на пішохода)?

Якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об'єкта за його місцезнаходженням, орган або особа, яка призначила експертизу (замовила дослідження), повинна забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об'єкта, а також належні умови його роботи, а в разі потреби - викликати учасників процесу або інших осіб.

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Черкаський НДЕКЦ МВС є державною спеціалізованою експертною установою, акредитованою за міжнародним стандартом ДСТУ ISO/IEC 17025:2017, в якій працюють кваліфіковані співробітники із належним рівнем знань і досвідом практичної роботи та створені організаційні умови і запроваджені концептуальні інструменти для вірного застосування експертних методик.

При виникненні питань з приводу призначення та проведення експертиз (експертних досліджень) детальну інформацію можна отримати звернувшись безпосередньо до фахівців сектору автотехнічних досліджень відділу автотехнічних досліджень та криміналістичного дослідження транспортних засобів Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 (приміщення Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області – третій поверх) або за телефонами (0472) 317-333; електронна адреса: [email protected], [email protected]

Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню  транспортно-трасологічних експертиз
Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню  транспортно-трасологічних експертиз
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter