Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню експертиз технічного стану транспортних засобів

Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню експертиз технічного стану транспортних засобів

У липні 2011 року в Україні був відмінений обов’язковий техогляд для легкових автомобілів, які не використовуються в комерційних цілях. Разом з тим, технічний стан колісних транспортних засобів повинен відповідати вимогам Правил дорожнього руху України, ДСТУ 3649:2010 «Колісні транспортні засоби Вимоги щодо безпечності технічного стану та методи контролювання», а також вимогам нормативно-технічної документації підприємства-виробника.

В ході експлуатації транспортних засобів їх вузли і механізми, які впливають на безпеку руху, зношуються та піддаються значним навантаженням, що в конкретній дорожній ситуації може призвести до втрати стійкості і керованості автомобіля та виникнення дорожньо-транспортної пригоди.

Під час проведення досудового розслідування у справах про дорожньо-транспортні пригоди перед слідчими часто виникає необхідність щодо встановлення технічного стану транспортних засобів до моменту ДТП, тому в таких випадках доцільно призначити експертизу технічного стану транспортного засобу.

Маючи на руках висновок експерта щодо технічного стану транспортного засобу до моменту дорожньо-транспортної пригоди, слідчий або суд зможе перевірити покази водія в частині працездатності систем та механізмів автомобіля на момент пригоди.

Основними питаннями, які вирішує даний вид експертизи, є:

  • Які несправності, виходячи з вимог Правил дорожнього руху до технічного стану ТЗ, мала (мав) система (механізм, вузол, агрегат) даного ТЗ?

  • Чи є в досліджуваному ТЗ несправності, які могли бути технічною причиною виникнення ДТП?

  • Коли, відносно моменту ДТП, її настання чи в процесі її розвитку, виникли дані несправності?

  • Яка причина відмови даного механізму, системи (рульового управління, гальмової системи тощо) ТЗ?

  • Чи мав водій можливість виявити несправність до моменту ДТП?

  • Чи мав водій технічну можливість запобігти пригоді за наявності даної несправності?

Якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об'єкта за його місцезнаходженням, орган або особа, яка призначила експертизу (замовила дослідження), повинна забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об'єкта, а також належні умови його роботи, а в разі потреби - викликати учасників процесу або інших осіб.

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

При виникненні питань з приводу призначення та проведення експертиз (експертних досліджень) детальну інформацію можна отримати звернувшись безпосередньо до фахівців сектору автотехнічних досліджень відділу автотехнічних досліджень та криміналістичного дослідження транспортних засобів Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 (приміщення Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області – третій поверх) або за телефонами (0472) 317-333; електронна адреса: [email protected]

Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню експертиз технічного стану транспортних засобів
Можливості Черкаського НДЕКЦ МВС по виконанню експертиз технічного стану транспортних засобів
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter