Вибухотехнічна та пожежотехнічна експертиза

Вибухотехнічна та пожежотехнічна експертиза

Пожежотехнічна експертиза

Пожежотехнічна експертиза – різновидність судової експертизи зі специфічними предметом, об’єктами та методами досліджень. До основних напрямків досліджень цієї експертизи можуть бути віднесені: дослідження причин виникнення та розвитку пожежі; оцінка вжитих заходів з ліквідації пожежі; встановлення відповідності нормативним вимогам протипожежного стану об’єктів.

Встановлення причини виникнення пожежі є одним з ключових завдань у розслідуванні кримінальних цивільних та господарчих справ за фактами виникнення пожеж, а також при розгляді їх в судах, оскільки ці обставини можуть бути певним чином пов’язані з пожежами, що трапляються внаслідок діяння людей або проявів природних явищ.

В ході виконання пожежно-технічних експертиз та досліджень вирішуються питання

  • Де знаходився осередок виникнення пожежі?
  • Якими шляхами розповсюджувалось полум’я?
  • Яка причина виникнення пожежі?
  • Чи були порушені Правила пожежної безпеки на об’єкті?
  • Чи є причинний зв’язок між виникненням пожежі з протипожежним станом об’єкта?

Судова вибухотехнічна експертиза

Судова вибухотехнічна експертиза – рід криміналістичної експертизи, предметом якої є фактичні дані (обставини), які пов’язані з визначенням групової належності та єдиного джерела походження вибухових пристроїв в цілому вигляді або за їх фрагментами (осколками), елементів вибухових пристроїв, обставин вибуху, які встановлюються на основі спеціальних знань в області криміналістичної вибухотехніки за питаннями, які поставлені на вирішення експертизи.

Судова вибухотехнічна експертиза чітко відмежовується від близьких до неї, суміжних в багатьох відношеннях, але самостійних експертиз, які пов’язані з вибухами на виробництві, транспорті і т.п., викликаними порушеннями технологічного процесу, правил техніки безпеки на виробництві і при експлуатації різних промислових систем, при проведенні робіт, зберіганні, транспортуванні, завантаженні та розвантаженні вибухонебезпечних речовин і матеріалів.

В ході виконання вибухотехнічних експертиз та досліджень вирішуються питання

  • Чим являється наданий на дослідження предмет?
  • Чи споряджений наданий на дослідження предмет вибуховою речовиною?
  • Чи відноситься наданий на дослідження предмет до категорії вибухових пристроїв (боєприпасів)?
  • Чи не підірвано в даному місці вибуховий пристрій? Якщо так, то до якого виду пристроїв він належить (які особливості його конструкції, країна-виробник, тощо)?
  • Чи є предмети, знайдені на місці події (в тілі потерпілого), частинами вибухового пристрою? Якщо так, то до якого виду пристроїв вони належать?
  • Яким способом, саморобним чи промисловим, виготовлено вибуховий пристрій?
  • Який спосіб підриву був застосований в цьому випадку?
  • Якщо підірвано боєприпаси, до якого виду вони належать (гранати, міни, снаряди, тощо)?
  • Чи здатний даний пристрій викликати вибух? Якщо не здатний, то з яких причин?
  • Чи містять надані експерту матеріали дані, що вказують на характерні риси особистості виготовника вибухового пристрою (професійні навички, ступінь обізнаності з технологією виготовлення і використання вибухових пристроїв, тощо)?
  • Чи однакова конструкція саморобного вибухового пристрою, частини якого знайдені на місці події, та макета, виготовленого гр-ном Н.?

Підстава проведення експертизи - ухвала суду в цивільних та господарських справах

Підстава проведення дослідження - письмова заява фізичних або юридичних осіб із зазначенням їх прізвища, імені, по батькові (найменування), місця реєстрації/проживання (місцезнаходження) та виду послуги

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із експертами відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень у приміщенні Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська 104, або за телефоном (0472) 317-333.

Вибухотехнічна та пожежотехнічна експертиза
Вибухотехнічна та пожежотехнічна експертиза
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter