Завершена наукова робота з дослідження предметів фалеристики

Експертиза творів мистецтва є важливою складовою у справі збереження культурних цінностей України. Щодня через кордон нашої держави зловмисники намагаються вивезти рідкісні та унікальні нагороди часів Другої світової війни.

Перед експертами-мистецтвознавцями постійно постає проблема дослідження та віднесення об’єктів фалеристики до культурних цінностей, і на сьогодні науковці не можуть дійти єдиної думки щодо цього питання. Існує ряд невирішених проблем, щодо віднесення саме предметів фалеристики до культурних цінностей. Для їх вирішення проведено ряд досліджень, семінарів, круглих столів та зустрічей з провідними фахівцями-фалеристами Національного музею історії України, Національного військово-історичного музею України та Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Міністерства культури України. На основі спільного досвіду було розроблено чіткий алгоритм дій експерта під час дослідження таких об’єктів, який допоможе мінімізувати затрачений час і підвищити рівень якості роботи експерта у мистецтвознавчих дослідженнях.

Завершена наукова робота з дослідження предметів фалеристики

Як результат проведеної роботи, нещодавно, вийшли друком методичні рекомендації під авторством завідувача відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС Солодовнікова І.В. та завідувача сектору мистецтвознавчих та психологічних досліджень відділу фототехнічних, портретних, мистецтвознавчих, психологічних досліджень, досліджень звуко- та відеозапису лабораторії досліджень у сфері інформаційних технологій ДНДЕКЦ МВС Новікової К.В. - «Дослідження предметів фалеристики радянської нагородної системи та Третього рейху за часів Другої світової війни», схвалені науковою радою Експертної служби МВС України, протокол від 27.12.2019 №62. Це перша спроба узагальнити досвід фахівців з дослідження нагород часів Другої світової війни.

Головною метою було окреслити весь шлях вивчення об’єктів фалеристики – починаючи з їх атрибуції, визначення автентичності та завершуючи віднесенням їх до культурних цінностей.

У роботі викладено загальні положення, основні терміни, описано конструктивні елементи, історію та технологію виготовлення нагород, алгоритм визначення автентичності об’єкта. Наведено найпоширеніші приклади підробок, зображення нагород, а також таблицю із визначенням належності їх до культурних цінностей.

Методичні рекомендації допоможуть експертам у вирішенні складних питань з дослідження предметів фалеристики, забезпечать єдиний підхід до проведення дослідження цих об’єктів.

Завершена наукова робота з дослідження предметів фалеристики
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter