При черговому дослідженні виявлено автомобіль зі зміненим номером

Набув поширення метод використання автомобільного брухту, коли злочинці купують розбитий автомобіль, знімають із нього оригінальні заводські таблички та деталі з ідентифікаційними номерами, переставляючи їх на інший транспортний засіб. Зміни номерних позначень злочинці також маскують ремонтно-зварювальними роботами або використовують метод навмисного їх пошкодження корозією з метою приховування ознак таких змін. Найважливішим чинником, що сприяє збиранню доказів підробки або знищення ідентифікаційного номера транспортного засобу, є використання спеціальних знань у різних формах, зокрема шляхом проведення судових експертиз. Дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують, здійснюють працівники Експертної служби МВС України, яким у встановленому Законом України «Про судову експертизу» порядку присвоєно кваліфікацію судового експерта з правом проведення досліджень за відповідними експертними спеціалізаціями. Головним завданням працівників Експертної служби МВС України під час дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів є виявлення, запобігання та припинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконними заволодіннями транспортного засобу, знищенням, підробкою, заміною ідентифікаційних номерів вузлів та агрегатів або заміною без дозволу відповідних органів номерної панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу та підробленням реєстраційних документів (частковим чи повним підробленням бланка документа та його змісту) шляхом застосування спеціальних знань.

Так, один із останніх випадків виявлення підробного номеру рами стався 29.05.2020 в Територіальному сервісному центрі МВС № 7141, що в місті Черкаси, Черкаської області. Так, до вказаного ТСЦ звернувся громадянин К. з метою перевірки автомобіля DAF CF 75FAT і документів, що його супроводжують. Під час огляду вказаного автомобіля судовим експертом сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують Черкаського НДЕКЦ МВС, було встановлено, що його номер рами змінювався та в ході подальшого дослідження встановлено його первинний номер.

Працівники поліції, що входили до складу слідчо-оперативної групи, яка прибула на місце, вилучили даний автомобіль та доставили його на спеціальний майданчик тимчасового утримання для подальшого розслідування.

Враховуючи частоту виявлення незаконних автомобілів та підроблених реєстраційних документів, що їх супроводжують, наполегливо рекомендуємо перед придбанням автомобіля звертатися до експертів Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, що співпрацюють з сервісними центрами МВС в Черкаській області.

У разі звернення до експертів Ви отримаєте відповіді на основні питання, що мають значення при купівлі автомобіля, а саме:

  • чи не змінювалися ідентифікаційні номери агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна);
  • який об’єм двигуна;
  • яка фактична дата виготовлення автомобіля і чи дійсно він не омолоджений із метою підвищення його комерційної привабливості при продажу;
  • встановлення ринкової вартості транспортного засобу;
  • встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

Довідка

На Черкащині до регіонального сервісного центру входять п’ять підрозділів: у м. Черкасах, м. Умані, м. Золотоноші, м. Звенигородці і м. Корсунь-Шевченківському. Графік роботи: з вівторка до п’ятниці – з 09.00 до 17.30, субота – з 09.00 до 16.15. Неділя, понеділок – вихідні.

При черговому дослідженні виявлено автомобіль зі зміненим номером
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter