При черговому дослідженні виявлено автомобіль з підробним номером кузова

У процесі легалізації викрадених транспортних засобів кримінальний світ удосконалює методи підробки. Під час обстеження автотранспорту нерідко трапляються випадки, пов’язані не лише із заміною ідентифікаційного номера та заводської таблички, а й зі зварюванням, перебиттям номерів або заміною номерної деталі, номерів вузлів і агрегатів із залученням для цього слюсарів і використанням апаратів для автогенного чи газового зварювання, граверів, гравірувальних інструментів, матриць тощо. Злочинці покривають місце зміни номерної панелі кузова твердими смолами для надання вигляду антикорозійної обробки, застосовують різноманітні прийоми такої обробки металевих деталей.

Один із останніх подібних випадків стався 27.05.2020 в Територіальному сервісному центрі МВС № 7143, що в місті Звенигородка, Черкаської області. Так, до вказаного ТСЦ звернувся громадянка О. з метою перевірки автомобіля ВАЗ 2108 і документів, що його супроводжують. Під час огляду вказаного автомобіля судовим експертом сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів і реєстраційних документів, що їх супроводжують Черкаського НДЕКЦ МВС, було встановлено, що на місце амортизаційного упору з первинним номером кузова, вварено амортизаційний упор з номером кузова іншого автомобіля.

При черговому дослідженні виявлено автомобіль з підробним номером кузова

Працівники поліції, що входили до складу слідчо-оперативної групи, яка прибула на місце, вилучили даний автомобіль та доставили його на спеціальний майданчик тимчасового утримання для подальшого розслідування.

Враховуючи частоту виявлення незаконних автомобілів та підроблених реєстраційних документів, що їх супроводжують, наполегливо рекомендуємо перед придбанням автомобіля звертатися до експертів Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, що співпрацюють з сервісними центрами МВС в Черкаській області.

У разі звернення до експертів Ви отримаєте відповіді на основні питання, що мають значення при купівлі автомобіля, а саме:

  • чи не змінювалися ідентифікаційні номери агрегатів ТЗ (кузова, рами, двигуна);
  • який об’єм двигуна;
  • яка фактична дата виготовлення автомобіля і чи дійсно він не омолоджений із метою підвищення його комерційної привабливості при продажу;
  • встановлення ринкової вартості транспортного засобу;
  • встановлення справжності реєстраційних документів (свідоцтв про реєстрацію ТЗ).

У процесі проведення дослідження експерт повністю перевірить автомобіль щодо всіх можливих варіантів кримінальної зміни ідентифікаційних номерів, після чого на спеціальному бланку видасть висновок експертного дослідження, скріплений печаткою та власним підписом, за відповідність і законність якого він несе персональну відповідальність.

Довідка

На Черкащині до регіонального сервісного центру входять п’ять підрозділів: у м.Черкасах, м. Умані, м. Золотоноші, м. Звенигородці і м. Корсунь-Шевченківському. Графік роботи: з вівторка до п’ятниці – з 09.00 до 17.30, субота – з 09.00 до 16.15. Неділя, понеділок – вихідні.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter