Товарознавча експертиза

Товарознавча експертиза

У Черкаському НДЕКЦ МВС проводяться судові товарознавчі експертизи та експертні дослідження за експертною спеціальністю – 12.1 «Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів» в кримінальних провадженнях, цивільних та господарських справах, як за постановами слідчих, ухвалами суду так і за заявами фізичних осіб.

До числа об'єктів товарознавчої експертизи належать: споживчі товари, обладнання та сировина. Об'єктами експертизи цього виду можуть бути й інші товари.

Основними завданнями товарознавчої експертизи є:

  • визначення вартості товарної продукції;
  • визначення належності товарів до класифікаційних категорій, які прийняті у виробничо-торговельній сфері;
  • визначення характеристик об'єктів дослідження відповідно до вимог Українського класифікатора товарів зовнішньої економічної діяльності;
  • визначення змін показників якості товарної продукції;
  • установлення способу виробництва товарної продукції: промисловий чи саморобний, підприємства-виробника, країни-виробника;
  • визначення відповідності упакування і транспортування, умов і термінів зберігання товарної продукції до вимог чинних правил.

    Орієнтовний перелік вирішуваних питань:

  • Яка ринкова вартість об'єктів дослідження (зазначається конкретний об’єкт) станом на (число, місяць, рік) ?
  • Яка ринкова вартість об'єктів дослідження (зазначається конкретний об’єкт) станом на (число, місяць, рік) в країні походження (зазначається конкретна країна) ?
  • Яке найменування та призначення товарів ?
  • Чи відповідають маркувальні дані товару дійсним товарним характеристикам товару ?
  • Чи відповідає якість виробу вимогам стандартів, технічних умов, наданим зразкам за органолептичними показниками ?
  • Які дефекти має конкретний товар? Чи є ці дефекти істотними? Чи можлива реалізація (експлуатація) товару за наявності виявлених дефектів?
  • Які умови приймання, зберігання та відпуску товару?
  • Чи правильно виконані маркування та пакування товару? Чи відповідає маркування та пакування товару вимогам нормативно-технічної документації або зразкам?
  • Яким підприємством і коли виготовлено товар (за умови наявності маркувальної інформації або відповідних супровідних документів)?
  • Яка ринкова вартість зерна (зернобобових культур) станом (зазначається конкретна дата) з урахуванням його якісних показників? Дослідженням вирішуються й інші питання за домовленістю.

Усі зазначені питання на високому професійному рівні вирішуються експертами сектору товарознавчих та гемологічних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС.

У документі про призначення експертизи слід зазначити суть позовних вимог або обставини кримінального провадження, за яким призначено експертизу та разом з документом про призначення експертизи надати об'єкт дослідження. Громіздкі предмети досліджуються за їх місцезнаходженням.

Послуги надаються за письмовою заявою фізичних або юридичних осіб із

зазначенням їх прізвища, імені, по-батькові особи чи найменування підприємства, місця реєстрації та проживання чи місцезнаходження підприємства, виду послуги.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості об’єктів, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять судові товарознавчі експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення експертиз становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів.

Вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №724.

При виникненні питань з приводу призначення товарознавчих експертиз (експертних досліджень) більш детальну інформацію можна отримати звернувшись безпосередньо до фахівців сектору товарознавчих та гемологічних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном (0472) 317-333; електрона адреса:[email protected]

Товарознавча експертиза
Товарознавча експертиза
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter