Автотоварознавча експертиза

Автотоварознавча експертиза

У Черкаському НДЕКЦ МВС проводяться судові автотоварознавчі експертизи та експертні дослідження за експертною спеціальністю – 12.2 «Визначення вартості колісних транспортних засобів та розміру збитку, завданого власнику транспортного засобу» в кримінальних провадженнях, цивільних та господарських справах, як за постановами слідчих, ухвалами суду так і за заявами фізичних осіб.

До числа об’єктів автотоварознавчої експертизи належать колісні транспортні засоби (далі - КТЗ) та їх складові.

Основними завданнями автотоварознавчої експертизи є:

  • Визначення ринкової вартості колісних транспортних засобів;
  • Визначення ринкової вартості складових колісних транспортних засобів;
  • Визначення розміру вартості матеріальних збитків, заподіяних власнику або володільцю колісних транспортних засобів, їх складових, унаслідок пошкодження останнього.

Орієнтовний перелік вирішуваних питань:

  • Яка ринкова вартість КТЗ (зазначаються його марка, модель і державний реєстраційний номер) на дату оцінки (зазначається дата, на яку визначається його вартість)?

  • Яка вартість КТЗ (зазначаються марка, модель КТЗ, ідентифікаційний номер), його складових, що ввозяться на митну територію України, на дату оцінки (зазначається дата, на яку визначається його вартість)?

  • Яка ринкова вартість сільськогосподарської та будівельної техніки? Примітка: визначається вартість техніки, обладнаної силовим агрегатом та самохідним шасі, зокрема тракторів, комбайнів тощо.

  • Яке значення становить величина втрати товарної вартості КТЗ на дату оцінки (зазначається дата, на яку оцінюється його вартість)?

  • Яка вартість матеріального збитку (шкоди), завданого(ї) власнику КТЗ (зазначаються прізвище, ім'я та по батькові власника, марка, модель КТЗ, його державний реєстраційний номер) унаслідок (зазначається подія, що призвела до матеріальної шкоди) на дату оцінки (зазначається дата, на яку оцінюється вартість)?

  • Яка дата виготовлення даного КТЗ (його складової)?

  • Яке значення становить коефіцієнт фізичного зносу складових зазначеного КТЗ?

  • Яким характеристикам (у тому числі типу) відповідає КТЗ згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності? Дослідженням вирішуються й інші питання за домовленістю.

Усі зазначені питання на високому професійному рівні вирішуються експертами сектору товарознавчих та гемологічних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС.

У документі про призначення експертизи слід зазначити суть позовних вимог або обставини кримінального провадження, за яким призначено експертизу.

На дослідження експерту надаються КТЗ та документація, що стосується його реєстрації, матеріали розслідування події, що призвела до матеріальної шкоди, а також документи, у яких зафіксовані інші вихідні дані, необхідні для вирішення поставленого питання.

У разі потреби виклик зацікавлених осіб на технічний огляд КТЗ здійснюється замовником експертизи із зазначенням дати, місця та часу проведення огляду (після їх узгодження з експертом).

Орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) забезпечити можливість огляду КТЗ та належні безпечні умови (освітлення, вільний доступ, можливість огляду КТЗ з різних боків тощо).

Послуги надаються за письмовою заявою фізичних або юридичних осіб із

зазначенням їх прізвища, імені особи чи найменування підприємства, місця реєстрації та проживання чи місцезнаходження підприємства, виду послуги.

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості об’єктів, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять судові автотоварознавчі експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення експертиз становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1098.

При виникненні питань з приводу призначення товарознавчих експертиз (експертних досліджень) більш детальну інформацію можна отримати звернувшись безпосередньо до фахівців сектору товарознавчих та гемологічних досліджень Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси, вул.Пастерівська, 104 або за телефоном (0472) 317-333; електрона адреса:[email protected].

Автотоварознавча експертиза
Автотоварознавча експертиза
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter