Активізація комп’ютерних злочинів під час карантину

Активізація комп’ютерних злочинів під час карантину

Світова пандемія COVID-19 несе за собою не лише загрозу здоров’ю, а також і загострення питання кібербезпеки, адже кризові ситуації традиційно викликають активізацію різноманітних хакерських угрупувань. Основні фактори, що потенційно сприяють підвищенню деструктивної (протизаконної) кіберактивності:

Практика введення режиму карантину в більшості держав веде до стимулювання роботодавців змінювати характер виробничих відносин з робітниками на умовах дистанційної роботи. В більшості випадків такі взаємодії відбуваються за допомогою мережі Інтернет. Відтак, кількість потенційно уразливих з’єднань, які можуть призвести до компрометації інформації або самої організації, або її працівників – збільшується;

Обмеження на пересування, максимальне обмеження готівкових розрахунків, а також збільшення часу, який громадяни проводять вдома, призводить не тільки до зростання часу користування мережею Інтернет загалом, але й до інтенсифікації електронних платежів зокрема. Це викликає посилену увагу кіберзловмисників до шахрайської діяльності;

Кризи та паніка завжди використовувались хакерами у їх діяльності. У такі періоди традиційно зростає кількість фішингових атак – збільшення фальшивих листів (із malware-вкладеннями) та фальшивих сайтів (для збору персональної та банківської інформації громадян).

Хакери замаскували свої атаки під інформування громадян про розвиток пандемії. Найчастіше, аби ввести в оману, вони використовують у своїх фішинг-розсилках посиланням на слова “дезінфікуючі засоби”, “ліки”, “вакцини”, “тести”, “медичні маски” та “рукавички”. Також, поширеними стали посилання на сайти «відстеження COVID-19», які насправді є посиланнями на фішингові сайти, які викрадають логіни та паролі користувачів глобальної мережі Інтернет. Побільшало і шахрайських (фішингових) сайтів, які «працюють» під виглядом платіжних онлайн-сервісів, а насправді – викрадають кошти або карткові реквізити.

У зв’язку з цим, радимо Вам:

  • використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;
  • постійно оновлювати операційну систему;
  • використовувати ліцензійні антивірусні програми з актуальними базами та постійно оновлювати їх;
  • не завантажувати підозрілі файли із листів електронної пошти, якщо Ви не чекаєте цей лист;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • завантажувати файли лише з перевірених ресурсів.
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter