В ЧЕРКАСЬКОМУ НДЕКЦ МВС СТВОРЕНО КОЛЕКЦІЮ ВОЛОССЯ

В ЧЕРКАСЬКОМУ НДЕКЦ МВС СТВОРЕНО КОЛЕКЦІЮ ВОЛОССЯ

Дослідження волосся в криміналістичній практиці переоцінити важко, адже воно притаманне всім представникам класу Ссавці. Дуже часто волосся людини і тварин виступає в якості речових доказів при розслідуванні нещасних випадків та тяжких злочинів, таких як вбивства, зґвалтування, пограбування, крадіжки тварин, браконьєрство, жорстоке поводження з тваринами тощо. Також має місце імітація дешевих видів хутра під дорогі в умовах сучасного розвитку ринку хімічних матеріалів та технологій оброблення хутряного напівфабрикату.

Волосина є складною структурою, має безліч мікроскопічних ознак (малюнок кутикули, розміри і розміщення клітин серцевини, пігментація, наявність і форма пустот тощо), завдяки яким стає можливим відповісти на низку важливих питань: чи є мікрооб’єкт волосиною, належить вона людині чи тварині, з якої частини тіла людини походить, якому виду тварин належить та ін. Поряд з цим, велика різноманіть видів тварин та категорій їх волосся потребує наявності в лабораторії зразків для порівняння. Тому і виникла необхідність у створенні колекції для проведення швидкої і якісної ідентифікації волосини.

Працівники сектору біологічних досліджень та обліку Черкаського НДЕКЦ МВС за сприяння таких установ як Черкаський міський зоопарк, Черкаська дослідна станція біоресурсів національної академії наук України, поні-клуб «Кентаврик», кінологічний клуб «Олімп», КЗ «Черкаський обласний краєзнавчий музей», Полтавський НДЕКЦ МВС, Черкаський університет ім. Богдана Хмельницького отримали більше ста зразків волосся тварин, які було належним чином сформовано у колекцію.

Крім того, колекція вміщує зразки волосся людини, волокон тваринного походження та зразки хутряних виробів. Колекція цікава своїм різноманіттям та рідкісними екземплярами.

В ЧЕРКАСЬКОМУ НДЕКЦ МВС СТВОРЕНО КОЛЕКЦІЮ ВОЛОССЯ

В Черкаському НДЕКЦ МВС проводяться експертизи за експертною спеціальністю 9.6 «Дослідження волосся».

Термін проведення судових експертиз та експертних досліджень залежить від складності дослідження, кількості об’єктів, кількості поставлених питань та завантаженості фахівців, які проводять судові експертизи та дослідження. Орієнтовний термін проведення становить: для судових експертиз - до 30 днів, для експертних досліджень - до 10 днів, вартість проведення експертиз та досліджень визначається відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1098.

Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовною консультацією безпосередньо із судовим експертом сектору біологічних досліджень та обліку Черкаського НДЕКЦ МВС за адресою: м. Черкаси,

вул. Пастерівська, 104 або за телефоном (0472) 317-333.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter