Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

20 січня у м. Києві, у арт-ресторації «BARVY» відкрилася персональна виставка живопису «Символи буття» завідувача відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Черкаського НДЕКЦ МВС Ігоря Солодовнікова. Ігор Солодовніков – сучасний український художник, у творах якого переважають яскраві кольори, що підкреслюють святкову барвистість світу.

Кожний відбиток на полотні, кольорова пляма чи лінія – матеріальне втілення, точна фіксація внутрішнього психологічного стану душі художника, проекція її енергії, що випромінює на площині, а в цілому – це синтез творчого прояву інтелекту митця і експресії духу, викарбуваний у символізмі кольору. Безпосередній, первинний емоційний імпульс, отриманий від природи, перш за все піддається роботі думки, ніби перебуває під контролем свідомості, та водночас абстрагується і синтезується, перетворюючись на умовність, що дає потужну силу для творчого потенційного вираження через форми та колір. Слід зазначити, що саме колір має найважливіше, вирішальне значення для художника. В його творах колір, у поєднанні з формою виражає максимум змісту, та втілює максимальну напругу.

Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

Митець перебуває у постійному творчому пошуку, створюючи серії робіт, пов’язані між собою єдиною метою. Нещодавно, ним була завершена масштабна серія робіт під назвою «Символи».

На полотнах Солодовнікова присутні знаки, орнаменти, візерунки та декоративні елементи, які беруть свій початок з глибин народної культури, з давніх давен – це і Трипільські земні і космічні знаки, скіфські, сарматські та слов’янські візії. Безумовно, автор під час написання робіт використав знання з історії, філософії, фольклору та етнографії. За допомогою простого геометричного орнаменту художник складає категорії закодованих значень, які перетворюються у сакральну геометрію, що відтворює ритуал трансформації і розповсюдження позитивної енергії. Найулюбленіший його символ – хрест, який «розтинає», знищує негативну енергію, а чорний колір її поглинає.

Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

Улюбленими кольорами Ігоря Солодовнікова є: червоний – колір сонця, захисту, любові й пристрасті; жовтий – колір сонячної енергії, життя, радості, багатства і процвітання; білий – колір чистоти, святості. Через просту та водночас інтелектуально закодовану систему знаків, що мають прадавнє глибоке значення, розкривається його ставлення до таких філософських категорій як Всесвіт, життя на Землі, народження, смерть, осмислення свого місця та покликання. Символи Землі та Сонця в поєднанні з Водою складають життєдайну трійцю. Це знаки тих сил, без яких неможливе саме життя. Земля – складова Всесвіту з безліччю зоряних систем і Сонцем, що уособлює священний космічний Вогонь. Його роботи – це своєрідні обереги української сучасності.

Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

Ігор Солодовников репрезентує у «Барвах» 29 робіт, створених у визначні творчі періоди, тому вони різні за змістом, навантаженням та емоційним забарвленням, але є щось об’єднане, уніфіковане та надзвичайно індивідуальне, що неможливо віднести до іншого автора, саме це і відрізняє майстра від решти митців.

Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

Інша серія його робіт з назвою «Люди і символи», містить у собі декоративно-абстрактні композиції, що мають закодоване значення, та полягають у синтезі різноманітних народних українських орнаментованих елементів, що у своїй сукупності втілюють ідею Всесвіту. Водночас художник створив стилізований образ людини, який гармонійно поєднується з автентичними орнаментами та декоративними візіями.

Черкаський експерт-мистецтвознавець презентував столиці свої живописні твори

На глядача чекають незвичайні, яскраві, світлі живописні твори, які вражають своєю виразністю, змістовністю, глибиною та потужною енергетикою кольору і дають змогу зануритися у світ, створений художником-живописцем.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter