ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ

Днями у Народному музеї с. Підвисоке Новоархангельського р-ну Кіровоградської області відбулося передача останків чотирьох військовослужбовців, які загинули в цій місцевості в перших числах серпня 1941 року. Тоді в так званому Уманському котлі опинилися 6-та та 12-та Армії і більшість бійців залишилось на землях урочища Зелена брама, а біля 60-ти тисяч потрапили в полон і перебували в горезвісній Уманській ямі.

Встановлення імен цих бійців стало можливим завдяки результатам експертних досліджень, проведеним Сидоренком Л.О. у 2016 році в Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі.

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ
Паперові вкладки з медальйонів Старкова Федора Михайловича, 1921 р. н. та Шикова Федора Максимовича, 1921 р. н.

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ
Паперова вкладка з медальйону Філатова Віктора Петровича, 1918 р. н. та її збільшений фрагмент з відновленими рукописними записами

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ
Дві паперові вкладки з медальйону Фірсова Федора Сергійовича, 1921 р. н., до (зліва) та після (справа) відновлення рукописних записів у них

Згідно встановлених даних ці чотири військовослужбовці до війни проживали в Росії, тому пошук рідних і повідомлення їх про результати розкопок та досліджень зайняло багато часу.

Рідні загиблих звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням у сприянні в передачі праху загиблих на Україні бійців на їх батьківщину. За дорученням Президента України Міністерством закордонних справ України, Міністерством оборони України, зокрема Національним військово-історичним музеєм України було здійснено ряд організаційних заходів.

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ

Участь в траурній церемонії останків загиблих військовослужбовців прийняли представники адміністрації Новоархангельського району Кіровоградської області, організації Товариства Червоного хреста України, благодійної організації «Пошуковий загін «Зелена брама», Народного музею с. Підвисоке, духовенства, громадської організації «Центр патріотичного виховання дітей та молоді «Юний прикордонник» (м. Київ), учнів спеціалізованого прикордонного класу Підвисоцької ЗОШ ім. Т. Г. Шевченка та її керівництва, Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС та інші.

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ
Урни з прахом загиблих бійців, таблички з особистими солдатськими медальйонами та паперові вкладки з них, виставлені в залі бойової слави Народного музею Підвисоцької ЗОШ ім. Т. Г. Шевченка

ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ ЧЕРЕЗ 78 РОКІВ
Виступ представника Черкаського НДЕКЦ МВС Сидоренка Л.О.

Останки загиблих військовослужбовців було передано координатору проекту «Дорога додому» Військово-історичного центру Північно-Західного федерального округу (м. Санкт-Петербург) Російської Федерації Лященко Андрію Вікторовичу.

Так завдяки дослідженням паперових вкладок солдатських медальйонів, проведеним в Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України стала можливою передача рідним останків загиблих воїнів: курсанта Старкова Федора Михайловича, червоноармійця Шикова Федора Максимовича, лейтенанта-прикордонника Філатова Віктора Петровича та єфрейтора Фірсова Федора Сергійовича.

2019.09.24
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter