Участь у круглому столі з питань фалеристики

07.06.2019 у м. Києві, у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв міністерства культури України, на базі Центру експертизи, оцінки та реставрації культурних цінностей та кафедри мистецтвознавчої експертизи НАККККІМ відбувся круглий стіл, темою якого був розгляд проблем аутентифікації та мистецтвознавчого дослідження предметів фалеристики.

У роботі круглого столу взяли участь: завідувач кафедри мистецтвознавчої експертизи, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв міністерства культури України доктор історичних наук Віктор Карпов, кандидат наук Ірина Міщенко, завідувач кафедри Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, доктор історичних наук, професор Олександр Потильчак, співробітник відділу з питань переміщення культурних цінностей міністерства культури України Світлана Шман, редактор військово-історичного журналу «Однострій» Віталій Мазуренко, експерти з мистецтвознавчих досліджень територіальних НДЕКЦ МВС України та інші представники науки та мистецтва.

Участь у круглому столі з питань фалеристики

Предмети фалеристики досить часто стають об’єктами судово-експертних досліджень. Це обумовлено тим, що вони нерідко фігурують у справах про кримінальні правопорушення, зокрема пов’язані з шахрайством, крадіжками, пограбуваннями, розбійними нападами, а також контрабандою, тобто переміщенням товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю (ст. 201 КК України). Їх велика кількість та різноманіття зумовлює певну складність для дослідників і вимагає від експерта всебічної обізнаності і фундаментальних знань.

Участь у круглому столі з питань фалеристики

Цікавою виявилася дискусія з питання віднесення предметів фалеристики до категорії культурних цінностей. Кожен учасник висловив свою думку з цього приводу та розповів про свій досвід з дослідження цих предметів.

Участь у круглому столі з питань фалеристики

Учасники заходу підготували ряд запитань, які виявилися складними під час проведення мистецтвознавчих експертиз. Фахівці з історії: доктор історичних наук професор Олександр Потильчак та доктор історичних наук Віктор Карпов висловили свою думку з питання досліджень предметів фалеристики та віднесення їх до культурних цінностей.

Участь у круглому столі з питань фалеристики

Не менш цікавою виявилася розповідь редактора військово-історичного журналу «Однострій» - Віталія Мазуренка, який розповів та продемонстрував українські військові нагороди, які являються рідкісними.

Участь у круглому столі з питань фалеристики

Найкращі, приємні враження залишилися в учасників круглого столу які дізналися багато цікавого та нового і залишилися у гарному, піднесеному настрої.

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter