ОЦІНОЧНО-БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА

ОЦІНОЧНО-БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА

У Черкаському НДЕКЦ МВС України проводяться судові оціночно-будівельні експертизи та експертні дослідження за експертною спеціальністю 10.10 «Визначення оціночної вартості будівельних об'єктів і споруд».

Судову оціночно-будівельну експертизу призначають під час розслідування та розгляду кримінальних проваджень, господарських і цивільних справ щодо злочинів проти власності, злочинів у сфері господарської діяльності, злочинів у сфері службової діяльності та діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Оціночно-будівельна експертиза ‒ це один із видів інженерно-технічної експертизи, який представляє собою кропітку та трудомістку роботу. Її сутність полягає в дослідженні стану квартир, будинків, споруд, їх частин та інших об’єктів будівництва і призначається з метою визначення їх вартості в існуючому стані. У висновку експерта оціночно-будівельної експертизи вказується обґрунтована вартість, на яку можна посилатись у випадку конфлікту чи спору.

Крім того, за вказаним видом досліджень в Черкаському НДЕКЦ МВС України на платній основі проводяться експертні дослідження на замовлення фізичних та юридичних осіб, сторін судового розгляду у цивільних, господарських, адміністративних провадженнях.

Основними завданнями оціночно-будівельної експертизи є:

- визначення різних видів вартості поліпшень земельних ділянок (будівель та їх частин, споруд, передавальних пристроїв тощо);

- визначення відповідності виконаної оцінки нерухомого майна (поліпшень земельної ділянки) вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам.

Аналіз судово-експертної практики свідчить, що у переважній більшості випадків звернення замовників щодо проведення оціночно-будівельної експертизи та експертного дослідження стосується вирішення наступних питань:

- яка вартість (зазначається вид вартості: ринкова, залишкова, ліквідаційна, вартість ліквідації, спеціальна, інвестиційна тощо) об’єкта нерухомого майна (зазначається об’єкт: будівля, приміщення, квартира, споруда тощо)?

- яка вартість (зазначається вид вартості: ринкова, залишкова, ліквідаційна, вартість ліквідації, спеціальна, інвестиційна тощо) частки (зазначити частку: 1/2, 1/4 тощо) об’єкта нерухомого майна (зазначається об’єкт: будівля, приміщення, квартира, споруда тощо)?

- чи відповідає виконана оцінка нерухомого майна (зазначається об’єкт) вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам?

Усі зазначені питання на високому професійному рівні вирішуються експертами сектору будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Черкаського НДЕКЦ МВС України.

При виникненні питань з приводу призначення та проведення оціночно-будівельних експертиз (експертних досліджень) детальну інформацію можна отримати звернувшись безпосередньо до фахівців сектору будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Черкаського НДЕКЦ МВС України за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104 або за телефоном (0472) 317-333; електрона адреса: [email protected]

Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter