Майбутні криміналісти

Цікаву екскурсію для учнів 7-А класу Черкаської загальноосвітньої школи I-III ступенів №15 провів Сидоренко Леонід Онисимович – провідний фахівець з організації наукової роботи Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Після розповідей про структуру центру, завдання та можливості Експертної служби у проведенні різноманітних досліджень, діти мали змогу побачити багато цікавого.

Майбутні криміналісти

Зокрема криміналістична валіза та її комплектація, призначення предметів з неї, викликали багато запитань.

Майбутні криміналісти

Традиційно, учням було цікаво взнати про сліди рук та можливості їх виявлення, а також про властивості папілярних узорів.

Майбутні криміналісти

При цьому діти не просто почули та побачили як виявляються сліди рук, а і самі спробували це зробити за допомогою дактилоскопічного порошка та магнітного пензля.

Майбутні криміналісти

Із захопленням діти дивилися на ілюстрацію по встановленню факту дописки за допомогою відеспектрального компаратора.

Майбутні криміналісти

В ході екскурсії серед учнів було проведено цікаву вікторину: виходячи зі свого власного небагатого досвіду вони повинні були спробувати визначити справжність чи несправжність наданих їм грошових знаків, зображених на аркуші паперу. Активно, навіть із запалом – голосували за свою точку зору. Після цього, їм було повідомлено про справжність банкнот та продемонстровано найбільш відомі елементи захисту – водяні знаки та захисні стрічки.

Майбутні криміналісти

Досвідчений експерт-баліст Крикуненко Олександр Юрійович розповів про вогнепальну зброю та продемонстрував її різні види. Звичайно, така нагода потримати в руках справжню зброю та почути про неї багато цікавої інформації, викликала захоплення не тільки у хлопчиків, а і у дівчаток. При цьому, їм було наголошено правила поводження з нею, зокрема завжди виходити з того, що зброя заряджена.

Майбутні криміналісти
Майбутні криміналісти
Майбутні криміналісти

Від завідувача сектору відділу дослідження матеріалів, речовин та виробів Короля Костянтина Петровича школярі прослухали профілактичну інформацію про види поширених наркотичних засобів та їх надзвичайну небезпеку для організму, про суть фізичного чи психологічного звикання.

Майбутні криміналісти

До розповідей фахівців учні проявили такий інтерес, задавали стільки запитань, що виділений на екскурсію час прийшлося збільшити вдвічі. При цьому, деякі учні показали і власну обізнаність із деякими кінофільмами чи книгами, де висвітлювалися окремі питання криміналістичної науки.

Враховуючи проявлену зацікавленість та з метою подальшої їх професійної орієнтації, до учнів доведена інформація про можливість, в майбутньому, засвоїти престижну професію криміналіста в Національній академії внутрішніх справ за державним замовленням.

Працівникам центру було приємно почути від учнів та учителів слова вдячності за надану можливість ознайомитися з роботою центру.

2019.03.12
Знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter